Ο Απόστολος Σιάτρας, Θεσσαλός στην καταγωγή, είναι ένας επιχειρηματίας στο χώρο των διανομών, που αποφάσισε να εκτεθεί στην ψήφο των πολιτών με το Ευρωψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων εκτιμώντας ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι μια "υποχρέωση" για τον καθένα μας και συνάμα μια σημαντική συνεισφορά στον τόπο.
Ο ίδιος μίλησε στο kosmoslarissa.gr καταθέτοντας τις απόψεις του:
1.Κύριε Σιάτρα. Με ποιους βασικούς στόχους κατέρχεται ως υποψήφιος για την Ευρωβουλή ένας νέος άνθρωπος όπως εσείς;
Κύριε Τόλη πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται να εκφράσω τις απόψεις στους συμπολίτες μου. Ένας νέος άνθρωπος όπως εγώ αποφασίζει να κατέβει στο πολιτικό στίβο, γιατί τόσα χρόνια έχει δει του τον έχει οδηγήσει το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Η άποψη μου και πολλών συμπολιτών μας είναι η ιδία. Ότι δηλαδή τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν έχουν πλέον να προσφέρουν τίποτα στον τόπο. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό πρέπει να αντικατασταθεί από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν, από νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και νέες νοοτροπίες και όχι να κατακλύζεται από επαγγελματίες πολιτικούς .
Ο βασικότερος στόχος μου είναι η καλλιέργεια μια κουλτούρας συμπράξεων και συνεργασιών . Πρώτα ανάμεσα στα κόμματα που απαρτίζουν το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Ένα βασικό συστατικό των κοινωνιών που προοδεύουν είναι οι συνεργασίες. Είδαμε που μας οδήγησε τόσο χρόνια η στείρα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων. Επίσης όσες προσπάθειες συνεργασίας έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν βασισμένες στη κατοχή θέσεων εξουσίας, και γενικότερα έδιναν την αίσθηση πολιτικής συναλλαγής
2.Γιατί αποδεχτήκατε την πρόταση της Ένωσης Κεντρώων;
Βρίσκομαι στο χώρο της Ένωσης Κεντρώων τα τελευταία έξι χρόνια στην αρχή ως φίλος του κόμματος και από το Σεπτέμβριο του 2015 ως πολιτευτής. Όποτε όπως καταλαβαίνετε όταν με κάλεσε ο πρόεδρος της Ε.Κ. στο γραφείο του για να μου προτείνει να κατέβω στις ερχόμενες Ευρωεκλογές δεν το σκέφτηκα πολύ να απαντήσω θετικά. Επίσης πιστεύω ότι η Ε.Κ. είναι το μόνο από τα λεγόμενα μικρά κόμματα, το όποιο έχει πρόγραμμα και θέσεις.
Είναι γνωστό ότι οι βασικές μας μας θέσεις καταγράφονται απλά και κατανοητά σε 11 σημεία. Επίσης πιστεύω ότι η στάση της Ε.Κ. στο μεγάλο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος ήταν μια θέση ευθύνης χωρίς ερωτηματικά και αστερίσκους
3.Ποια είναι τα συμπεράσματα που αποκομίζετε συνομιλώντας με τους πολίτες ενόψει της κάλπης;
Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Οι περισσότεροι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι υπάρχει παρά πολύς κόσμος που δεν έχει την διάθεση να πάει να ψηφίσει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που έχουν προξενήσει στη χώρα τα παλιά κόμματα εξουσίας, να κάνουν τους ανθρώπους αδιάφορους για την πολιτική. Να μην τους ενδιαφέρει να συμμετέχουν στη διαδικασία αναδείξης αντιπροσώπων που θα αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν. Θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι και ότι κανένας δεν θα κάνει τίποτα για αυτούς.
Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι που θέλουμε να ασχοληθούμε με την πολιτική, να φέρουμε τον κόσμο κοντά. Όχι όμως με τα παλιά πρότυπα. Ο κόσμος πρέπει να ασχοληθεί με την πολιτική χωρίς φανατισμούς αλλά σε ένα πνεύμα ανταλλαγής και συνθέσεις ιδεών και απόψεων που θα είναι παραγωγικές για τον τόπο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, όπως προανέφερα, που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά
4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως λειτουργεί θεσμικά σήμερα έχει μέλλον;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση για την όποια θα μπορούσαν να γραφτούν σελίδες ολόκληρες. Θα προσπαθήσω όμως να συνοψίσω μέσα σε λίγες γραμμές. Η Ε.Ε τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε να μετατραπεί σε μια αμιγώς οικονομική ένωση, να χάσει τις αρχικές αξίες της και να θεωρείται μια elite για τους λίγους. Ένα ακόμη ορόσημο για την Ε.Ε ήταν το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit. Από εκείνη την περίοδο και μετά αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη ένα κύμα ευρωσκεπτικιστων. Άνθρωποι που προέρχονται από την άκρα δεξιά οι όποιοι πιστεύουν στην διάλυση της Ε.Ε.
Η Ένωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα με σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πιστεύουμε ότι μια Ε.Ε βασισμένη στις αξίες και τα ιδανικά τον ιδρυτών της, θα μπορούσε να γίνει πιο προσιτή και πιο κατανοητή στον απλό κόσμο. Μια Ε.Ε. με κέντρο των ανθρωπο.
Μια τέτοια Ε.Ε θα μπορούσε να έχει ένα ισχυρό μέλλον και να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των λαών της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ