Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, και επειδή ουδείς γνωρίζει το τέλος της πανδημίας, το επόμενο βήμα για να αποφύγουμε το επώδυνο lockdown, πρέπει να είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μέσα στο 2022 για όλους, τονίζει μέσω του Liberal, ο Αχιλλέας Γραβάνης.
Από τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολλούς πολίτες, έως τους εργαζομένους σε μέσα μεταφοράς, εστίαση, τουρισμό, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός. Εκτιμά ότι όλα αυτά θα τα επιβάλει πανευρωπαικά ο ίδιος ο ιός με την εκρηκτικότητά του.
Για όσους συνεχίζουν να επιτίθενται στην επιστήμη, ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας, λέει ότι ζούμε το νέο φασισμό της άγνοιας, και η κοινωνία πρέπει να τους απομονώσει, ενώ προβλέπει ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουμε κοινά εμβόλια κατά της γρίπης και του κορονοιού.
Τονίζει ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους ιούς, ότι η δημόσια υγεία θα πρέπει να διδάσκεται πλέον στα σχολεία, μιλά για την ανάγκη επιπλέον εκπαίδευσης των υγειονομικών στα πλαίσια ενός νέου συστήματος υγείας, αλλά και για όσα μάθαμε από τις νέες τεχνολογίες, την παραχθείσα γνώση που έχει ήδη εφαρμογές στην φαρμακολογία, και τη θεραπευτική ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
- Με σχεδόν 30.000 κρούσματα, πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας κε Γραβανη;
Δε γνωρίζω πότε, δε γνωρίζει κανείς σήμερα την απάντηση ούτε καν οι ειδικοί επιδημιολόγοι, οι ιολόγοι. Όμως φαίνεται ότι ο ιός στριμώχνεται βιολογικά από τα αντισώματα, από την ανοσία που παράγουν οι 9 δις δόσεις εμβολίων, στα 4.1 δις εμβολιασμένων και αυτά στο εκτιμώμενο ένα δις μολυσμένων. Στριμώχνεται κυρίως στους ανεμβολίαστους που δεν έχουν ίχνος ανόσιας και τον παράγουν δίχως ανοσολογική αντίσταση σε απίστευτες ποσότητες, τον κάνουν πιο έξυπνο να ξεφύγει από τα αντισώματα των προηγούμενων.
Συγκεντρώνει όμως μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακιδα του που χρησιμοποιεί να μας μολύνει αλλά και που είναι ο στόχος των αντισωμάτων μας, από τα εμβόλια αλλά και τη λοίμωξη. Αυτή η ισορροπία της διαφυγής από τα αντισώματα αλλά και της ικανότητας του μόλυνσης είναι ρευστή και θα δούμε που θα καταλήξει. Αναμένουμε με ενδιαφέρον και αγωνία να δούμε τις επόμενες βδομάδες αν η εκρηκτική διασπορά του πρόσφατου στελέχους Όμικρον θα συνοδεύεται από την αρχικά διαφαινόμενη ελαφρότερης κλινικής μορφής λοίμωξη.
Το πότε θα περιοριστεί η πανδημία θα εξαρτηθεί και από τη σοφή και με ενσυναίσθηση υπεύθυνη απόφαση του πλούσιου κόσμου να εμβολιάσει άμεσα και δωρεάν τον ανεμβολίαστο ακόμη φτωχό κόσμο, εκεί που ο ιός κρύβεται, πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και μεταλλάσσεται.
- Έως σήμερα, έχουν γίνει δέκτες αρκετές από τις δημόσιες παρεμβάσεις σας (σσ: υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών, επίσπευση 3ης δόσης, υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95), εκτός από εκείνη για τον καθολικό εμβολιασμό. Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει υποχρεωτικότητα και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, εκτός των 60 και άνω, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Πλεύρης. Πόσο απαραίτητη είναι μια τέτοια απόφαση, σε ποιους, και μήπως φέρνει πιο κοντά τον καθολικό εμβολιασμό;
Οι παρεμβάσεις μου αυτές είναι στο μυαλό πολλών συναδέλφων και μέσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσουμε άλλο και να προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με πολλούς πολίτες, των υπηρετούντων στα σώματα ασφάλειας και τον στρατό, των εργαζόμενων στην εστίαση και φιλοξενία, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιός με την εκρηκτικότητα του θα τον επιβάλει πλέον πανευρωπαϊκά. Ήδη αρκετές χώρες προχωρούν σε αυτόν, με την Ιταλία και την Αυστρία να πρωτοστατούν και τη Γερμανία να τον οργανώνει. Ας μην γελιόμαστε. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το επόμενο βήμα για να αποφύγουμε το οικονομικά και κοινωνικά επώδυνο lockdown, είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους.
- Τελικά, θα καταλήξουμε να εμβολιαζόμαστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ως ασφάλεια απέναντι στον κορονοϊό, όπως έχει πει ο Αν.Φάουτσι και άλλοι;
Η επιδημιολογία και η βιολογία του κορονοϊού μας λέει ότι ήρθε για να μείνει στη ζωή μας. Προσαρμόζεται ταχύτατα στον άνθρωπο, όπως και άλλοι ιοί που μας συνοδεύουν για χρόνια, για παράδειγμα αυτός της γρίπης. Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων προετοιμάζουν ήδη επικαιροποιημένα εμβόλια για τα νέα στελέχη Βήτα, Δέλτα και Όμικρον. Ευτυχώς, διαθέτουμε πλέον τις τεχνολογίες για την άμεση επικαιροποίηση των εμβολίων (μέσα σε 2-3 μήνες) και τη σύντομη μαζική παραγωγή δισεκατομμυρίων δόσεων.
Το μέλλον μας είναι μάλλον να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο κατά του κορονοϊού, όπως με τη γρίπη. Μάλιστα οι εταιρείες των εμβολίων αναπτύσσουν ήδη κοινά εμβόλια κατά τη γρίπης και του κορονοϊό. Η προοπτική είναι τέτοια εποχή του χρόνου να έχουμε αυτά τα πολυδύναμα εμβόλια που θα είναι μάλλον mRNA εμβόλια.
- Ακόμη και αν η εμφάνιση και επέλαση της Όμικρον φέρει πιο κοντά το τέλος της πανδημίας, είναι πιθανό μετά να δούμε έναν άλλο ιό ; Μήπως, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους ιούς;
Η πανδημία του κορονοιού μας αφύπνισε για τις προκλήσεις δημόσιας υγείας που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον, όπως συνέβη στο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι σήμερα έχουμε μια εξαιρετικά προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία. Το ανθρώπινο πνεύμα έχει κάνει το θαύμα του. Εκατομμύρια στρατιώτες της επιστήμης έχουν ανασκουμπωθεί παγκόσμια και παράγουν τεράστια χρήσιμη γνώση. Θα πρέπει να τους ευγνωμονούμε και να τους σεβόμαστε.
Είναι θλιβερή η εικόνα των αγνωμόνων, εγκληματικά ανεύθυνων και ανίδεων που επιτίθενται στην επιστήμη σήμερα και η κοινωνία μας πρέπει να τους απομονώσει. Είναι ο νέος μεσαίωνας, ο νέος φασισμός της άγνοιας και αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία μας.
Η πανδημία επίσης του κορονοιού ανέδειξε την ανετοιμότητα μας να διαχειριστούμε τις αναγκαίες αλλαγές στην καθημερινότητα μας (εκπαίδευση, οικονομία, συστήματα υγείας κλπ) που αυτή επιβάλει. Είναι βέβαιο ότι η επόμενη πανδημία δε θα μας καταλάβει εξαπίνης. Αναδείχθηκε τα τελευταία δυο χρόνια η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας σε τόσο σημαντικά θέματα δημόσιας υγείας που πρέπει να ενσωματωθούν στα πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, οι υγειονομικοί επιστήμονες χρειαζόμαστε επιπλέον εκπαίδευση σε ανάλογα θέματα τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στις σπουδές μας. Ήδη πανεπιστήμια καθώς σχολές επιστημών υγείας διεθνώς τα ενσωματώνουν στα προγράμματα σπουδών. Χρειαζόμαστε ένα άλλο σύστημα υγείας με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην προμετωπίδα του, διάχυτο μέσα στον κοινωνικό ιστό.
- Τελικά, τι μάθαμε από τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόσαμε; Πώς θα μας βοηθήσουν να συμβιώσουμε με τον ιό και να ετοιμάσουμε την απάντηση μας στον επόμενο;
Η τεράστια παγκόσμια κινητοποίηση της επιστήμης κατά της πανδημίας απέφερε τουλάχιστον 10 εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά, και ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση τρία αντιικά φάρμακα κατά του κορονοιού που χορηγούνται στο σπίτι τις πρώτες μέρες της λοίμωξης και προλαμβάνουν κατά 50-90% τη βαριά νόσο και τη νοσηλεία.
Τα ταχύτατα αναπτυγμένα αυτά φαρμακολογικά όπλα κατά του κορονοιού ήταν το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγούμενου διεθνούς συνεργασίας πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, νοσοκομείων, ρυθμιστικών αρχών, διεθνών οργανισμών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Η συνεργασία αυτή είχε σαν βασικό στοιχείο της διεπιστημονικότητα. Επιστήμες όπως η βιολογία, η βιοπληροφορική, η βιοτεχνολογία, η Βιοφυσική, η τεχνητή νοημοσύνη, η χημεία και βέβαια η φαρμακευτική, η φαρμακολογία και η ιατρική συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν κοινές μεθόδους έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Αυτή η συνεργασία έχει δημιουργήσει μια νέα επιστημονική σκέψη και πρακτική. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων δε θα είναι ποτέ ίδια πλέον, τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε ταχύτητα. Η παραχθείσα γνώση και τεχνολογία θα έχει εφαρμογές (ήδη έχει) στη φαρμακολογία και θεραπευτική και άλλων νόσων του ανθρώπου, όπως ο καρκίνος, τα νευροεκφυλιστικά και τα μεταβολικά νοσήματα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη (liberal.gr)