Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα μας καθώς αυξάνονται διαρκώς τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και τις 11 Φεβρουαρίου 42 άτομα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί και δέκα θάνατοι.
Αναλυτικότερα, την εβδομάδα 5–11 Φεβρουαρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 191 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 167 από νοσοκομεία και 24 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 53 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 12 ήταν τύπου Α και τα 41 ήταν τύπου Β.
Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ καθώς ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν μόνο τέσσερα άτομα.
Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 10 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 9 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Πρόκειται για 7 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 87 έτη. Από τα 4 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 6 ο ιός γρίπης τύπου Β.
«Με βάση τα ανωτέρω, η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη», αναφέρεται στη νεότερη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
health.in.gr