Στη Μαγνησία και ειδικότερα στην περιοχή της Κάρλας βρίσκονται σήμερα, η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., κ. Κορίνα Κρέτσου και ο υπουργός Εσωτερικών,κ. Αλέξης Χαρίτσης μαζί με την υφυπουργό του ίδιου υπουργείου, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή τα εγκαίνια επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας, ενός πολύπαθου έργου που ολοκληρώθηκε ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια και πολλές περιπέτειες που έθεσαν σε κίνδυνο την υλοποίησή του.
Μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους λοιπούς επίσημους προσκεκλημένους, επισκέφθηκαν αρχικά (λίγο πριν τις 10), το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Στεφανοβικείου και ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου της Κάρλας από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό.
Eν συνεχεία και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου, με την Επίτροπο Περιφερειακή Ανάπτυξη της Ε.Ε., κ. Κορίνα Κρέτσου να τονίζει ότι μ’ αυτό το μεγάλο έργο, ένα θραυσμένο οικοσύστημα είναι ζωντανό.
«Ο βιότοπος αποκτά ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει τη διατήρηση της βιοπικοιλοτητας και αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή. Θέλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μια μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας» επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι μαζί με έργα υποδομών σε σχολεία και νοσοκομεία μπορεί να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων.
Από την πλευρά του ο Υπουργός εσωτερικών Αλ. Χαριτσης τόνισε πώς πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στα Βαλκάνια.
"Πολλές φορές συζητάμε για περιβαλλοντικά έργα και πολλές φορές τα βάζουμε σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη. Εδώ έχουμε ένα έργο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη, συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Το έργο δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την περιοχή. Θα συμβάλει στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος και επίσης θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία. Είναι ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσωπο."
«Συνεργαστήκαμε με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοράστο για να ξεμπλοκάρουμε το έργο που θα είχε απώλεια σημαντικών πόρων», είπε ο κ. Χαρίτσης και ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για τη συνεργασία, όπως επίσης την κ. Κορίνα Κρέτσου, λέγοντας ότι χωρίς τη συμπαράστασή της δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. «Τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση, όλοι οι ζωντανοί φορείς της κοινωνίας είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να πάμε σε μια νέα φάση που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος», είπε.
Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Λεωνίδα Χατζηζήση, από τα Κανάλια, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι τα 25 του χρόνια ήταν ψαράς και ζούσε από αυτό το επάγγελμα. Το 1962 οι ψαράδες της περιοχής αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν μετανάστες. Πριν από λίγους μήνες, όμως, άρχισε να πηγαίνει με τον εγγονό του και πάλι για ψάρεμα στην Κάρλα.
«Σήμερα είμαι συγκινημένος και αυτό το οφείλουμε σε όσους δούλεψαν για το έργο. Το ευχαριστώ είναι λίγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ert.gr