Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα και ένας από τους επιστήμονες,  που έχουν δώσει μάχη για τη διακοπή του είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τις συνέπειες του καπνίσματος αλλά και τη μείωση επισκεπτών εν τω μέσω πανδημίας στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος που έφτασε ακόμη και το 90%. Όπως τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης ο κορωνοϊός αποτελεί «πρωταγωνιστή» αυτής της περιόδου λόγω της μεταδοτικότητας και της οξύτητάς του, όμως το κάπνισμα συνεχίζει να είναι μάστιγα.

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει επιφέρει αλλαγές μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην επιστήμη. Όπως σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης λόγω της πανδημίας έχουμε ξεχάσει πολλές σημαντικές παγκόσμιες ημέρες, που αφορούν στην υγεία, όπως αυτή της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.

Ο ίδιος τόνισε πως πρακτικά εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα πρακτικά δεν λειτουργούν, μιας και από τη μια ο κόσμος φοβάται να μεταβεί στα Νοσοκομεία υπό το φόβο νόσησης από κορωνοϊό και από την άλλη ασχολείται μόνο αυτή την περίοδο με τα θέματα της πανδημίας.

Ωστόσο, οι συνέπειες του καπνίσματος θα φανούν όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος Καθηγητής τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα έντονα, καθώς όλο αυτό τον ενάμιση χρόνο αμέλησαν όλοι τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος.

« Το ιατρείο διακοπής καπνίσματος  λειτουργούσε αλλά η κίνηση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είχε μείωση από 30% στα ιατρεία που έχουν σχέση με σοβαρά νοσήματα και η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σ’ αυτά που θεωρούνται lifestyle, όπως στο ιατρείο διαταραχών ύπνου, που αφορά στο ροχαλητό και στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.  Εκεί η πτώση ήταν 80-90%. Πρακτικά ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έρχονταν να κόψουν το κάπνισμα», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό το 2010 ανέφερε πως η επόμενη πανδημία που έρχεται θα ήταν η πανδημία του τρόπου ζωής,  το κάπνισμα,  η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης.

«Αυτό υπήρχε.  Οι άρρωστοι έμπαιναν στη ΜΕΘ με καρδιολογικά προβλήματα, ο καρκίνος πνεύμονα σκοτώνει κόσμο αλλά όταν ο πρωταγωνιστής της περιόδου που είναι ο κορωνοϊός έχει τα χαρακτηριστικά της μεταδοτικότητας και της οξύτητας και  οι συνέπειες συμβαίνουν άμεσα, αυτός είναι ο πρωταγωνιστής και όλα τα υπόλοιπα χάνονται, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όλα τα άλλα», τόνισε.

Περνάνε βαρύτερα τον κορωνοϊό όσοι έχουν κακή ποιότητα ζωή

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε όμως και σε περιστατικά ανθρώπων, με παραπάνω κιλά, με κακή ποιότητα ζωής και τη σύνδεση αυτών με τη νόσηση από κορωνοϊό.

«Στον ενάμιση χρόνο καταλάβαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτό το προφίλ , δηλαδή είναι χοντρούληδες, καπνιστές,  δεν προσέχουν την διατροφή και την άσκησή τους δεν κολλάνε περισσότερο , αλλά ξέρουμε όμως ότι περνάνε βαρύτερα. Αυτά που βλέπουμε κυρίως στις οθόνες της τηλεόρασης δεν είναι η πραγματικότητα,  ότι νέος,  χωρίς νοσηρότητες πέρασε δύσκολα με τον κορωνοϊό και διασωληνώθηκε. Αυτό είναι είδηση και είναι σπάνιες περιπτώσεις. Προφανώς υπάρχουν αυτά τα περιστατικά αλλά δεν είναι ο κανόνας. Τα συχνά περιστατικά, που είναι ο κανόνας είναι 60ηδες με ΧΑΠ και καπνιστές», εξήγησε ο Καθηγητής.

Στροφή σε πιο υγιεινή ζωή λόγω της πανδημίας- Δεν είναι εναλλακτικός τρόπος το άτμισμα

Η ομάδα της Πνευμονολογικής Κλινικής υπό τον κ. Γουργουλιάνη προσαρμόστηκε στις ανάγκες της εποχής και συνέχισε την έρευνά της πάνω στο θέμα του καπνίσματος, του τρόπου ζωής των ανθρώπων, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Με παρατήρηση και τη χρήση ερωτηματολογίων είδε ότι οι άνθρωποι στον καιρό της πανδημίας προσπάθησαν να στραφούν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

« Στην πρώτη καραντίνα Μαρτίου- Απριλίου είδαμε περισσότερους να κάνουν άσκηση και υγιεινή ζωή.  Στη δεύτερη καραντίνα αυτό ξεχάστηκε ίσως γιατί ουσιαστικά δεν ευοδώθηκε η τηλεργασία και αγνοήθηκαν αυτά.  Πολλοί πιστεύουν ότι καλύτερος τρόπος ζωής είναι το άτμισμα, χωρίς αυτό να είναι πραγματικότητα. Έχουμε μείωση καπνικών προϊόντων, οι άνθρωποι περιόρισαν το κάπνισμα, ίσως λόγο του ότι έμειναν στο σπίτι, δεν ήθελαν να καπνίζουν μπροστά τα παιδιά τους, αλλά αύξησαν το άτμισμα», ανέφερε ο ίδιος.

Το άτμισμα όμως δεν αποτελεί την υγιεινή στροφή κατά του καπνίσματος. Όπως εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης το άτμισμα ξεκίνησε το 2011 και ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακριβή γνώση των μακροχρόνιων συνεπειών του.

« Ξέρουμε ότι κάνει πολύ μικρά σωματίδια,  τα οποία πηγαίνουν πιο εύκολα βαθιά στα πνευμόνια κι από κει μπαίνουν στα αγγεία και φαίνονται οι συνέπειες να είναι μεγαλύτερες, όσο αφορά στην κυκλοφορία.  Είναι νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε, σίγουρα όμως δεν είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να κόψεις το κάπνισμα και πρέπει να τον θεωρήσει κανείς έναν λάθος δρόμο.. Οι άνθρωποι κάπνιζαν 400 χρόνια για να μάθουν ότι το τσιγάρο κάνει κακό. Τα 10 χρόνια που υπάρχει το άτμισμα είναι πολύ λίγα για συμπεράσματα. Αλλά δεν είναι  ένας υγιεινός τρόπος για μια πολύ κακή συνήθεια», ανέλυσε.

Η πανδημία σταμάτησε τις αντικαπνιστικές καμπάνιες

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη λόγω της πανδημίας, χάθηκε πολύς χρόνος, για τα υπόλοιπα ζητήματα υγείας και για το κάπνισμα. Υπογράμμισε πως οι επιστημονικές δημοσιεύσεις για την πανδημία σε έναν χρόνο ξεπέρασαν τις δημοσιεύσεις για τη γρίπη την οποία έχουμε εκατοντάδες χρόνια, ενώ οι δημοσιεύσεις για το κάπνισμα ήταν ελάχιστες και όλοι ασχολήθηκαν με την πανδημία.

Ο Καθηγητής τόνισε πως και η πολιτεία σταμάτησε να κάνει ελέγχους και η καμπάνια κατά του καπνίσματος πήγε πίσω παγκοσμίως.

«Στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος παγκοσμίως και είναι δυστύχημα και προβλέπω να έχουμε συνέπειες. Να τελειώσει η πανδημία και να ασχοληθούμε με μάστιγες όπως είναι αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης ο οποίος συμπλήρωσε πως στη ζωή μας μετά την πανδημία θα πρέπει να συμπεριλάβουμε μέτρα, που βοηθούν, όπως τα ειδικά φίλτρα για να φεύγουν τα αερολύματα και οι υπόλοιποι ρυπαντές. Αυτά τα φίλτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι πολύ ακριβά και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε σχολεία, εστιατόρια κ.α. και να υπάρχει ένας καθαρισμός του αέρα τόσο από τον κορωνοϊό, όσο και από τη γρίπη αλλά και τον αέρα από το κάπνισμα. Επιπλέον αυτή την περίοδο δεν έχει επένδυση στο εξωτερικό περιβάλλον.

«Πρέπει να επενδύσουμε σε δύο  μεγάλα κομμάτια. Να είμαστε περισσότερες ώρες σε εξωτερικό περιβάλλον με σόμπες κτλ. κι εκεί όμως δεν πρέπει να καπνίζει κάποιος γιατί είναι κοντά ο ένας στον άλλο και στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να φροντίσουμε να καθαρίζουμε τον αέρα», είπε τέλος ο κ. Γουργουλιάνης.

magnesianews.gr