Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων των τριμερών επιτροπών, με τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία (Ν. 4521/2018), θεωρεί ότι είναι έτοιμη για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018 -2019.
Oπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου η πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, εδράζεται σε προσεκτική μελέτη για τα αριθμητικά δεδομένα των νηπίων καθώς επίσης και για το μέγεθος της υλικοτεχνικής υποδομής και των στεγαστικών αναγκών.
Για την εφαρμογή του νόμου είναι απαραίτητη η συνεργασία και κατανόηση των αναγκών τόσο από την πλευρά των Δήμων όσο και από την πλευρά της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και των οργάνων της.
Υλοποιείται, ένα μακροχρόνιο επιστημονικό και παιδαγωγικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στηρίζεται σε σημαντικά επιχειρήματα, όπως:
1. εξασφαλίζονται για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, ανεξάρτητα από την κοινωνική, πολιτισμική τους προέλευση και οικονομική τους κατάσταση, ίσες ευκαιρίες μάθησης προασπίζοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών για φοίτηση στο νηπιαγωγείο, απαίτηση, που αποτελεί και βασική ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Οι εμπειρίες των παιδιών σε οργανωμένο μαθησιακό περιβάλλον κατά τη νηπιακή ηλικία επηρεάζουν τη μετέπειτα πορεία τους στο σχολείο και τη ζωή τους, δικαιολογώντας, έτσι, το αυξανόμενο ενδιαφέρον, παγκοσμίως, για την προσχολική αγωγή.
2. Παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες χαμηλής σχολικής επίδοσης, πρόωρης εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού μαθητών, ιδιαίτερα μαθητών που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αμβλύνονται και ελαχιστοποιούνται με την καθολική φοίτηση όλων των νηπίων στο δημόσιο δίχρονο Νηπιαγωγείο. Οι παραπάνω παράγοντες ενισχύονται επιπλέον από τις ειδικές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας.
3. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί οργανικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η δίχρονη φοίτηση δίνει τη δυνατότητα να διευρυνθεί η αντισταθμιστική λειτουργία του, να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι στόχοι του υπάρχοντος αναλυτικού προγράμματος, να θέσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της αυτονομίας τους, να κοινωνικοποιηθούν επαρκώς και να αναπτύξουν τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες για την ομαλή μετάβασή τους στο δημοτικό σχολείο.
Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μαζί με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα όπως η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων Ένταξης και τμημάτων Υποδοχής, παρεμβάσεις στα ΕΠΑΛ, υλοποίηση Μαθητείας, παρεμβάσεις στα Αναλυτικά Προγράμματα κ.α, μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε ότι το Δημόσιο Σχολείο, συμπληρώνει με σταθερά βήματα τις αναγκαίες δομές που θα κάνουν το σχολείο κύτταρο μιας ορθολογικής και δημοκρατικής κοινωνίας στην υπηρεσία μιας χώρας που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή.
Τέλος, ευχαριστούμε τα μέλη των τριμερών επιτροπών, Δήμαρχοι Δ/ντές Α/μιας Εκπαίδευσης, Πρόεδροι Εκπαιδευτικών Συλλόγων, οι οποίοι συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην επιτυχία της προσπάθειας.