Τρόμο προκαλεί το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας ο ιός του ∆υτικού Νείλου καθώς, εν αντιθέσει με την περσινή χρονιά, φέτος υπάρχουν θανατηφόρα κρούσματα.

Με καταγεγραµµένα, µέχρι και την περασµένη Πέµπτη, τα κρούσµατα σοβαρής λοίµωξης από τον ιό του ∆υτικού Νείλου έχουν ανέλθει σε 77 με 5 θανάτους 

Ευτυχώς, όμως, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη του ιού.

Ο ιός του ∆υτικού Νείλου µεταδίδεται µε το τσίµπηµα µολυσµένων (κοινών) κουνουπιών έχοντας ως σύµµαχό του τόσο το... τροπικό κλίµα που επικρατεί το τελευταίο διάστηµα στην Ελλάδα όσο, κυρίως, την ολιγωρία της Αυτοδιοίκησης στο να υλοποιήσει δραστικά προληπτικά µέτρα, όπως ψεκασµούς στις εστίες των κουνουπιών.

Η πρώτη εστία του ιού καταγράφηκε στα Μέγαρα Αττικής, περιοχή που κρατά τα πρωτεία στα κρούσµατα µετάδοσης και εκδήλωσης σοβαρής λοίµωξης. 

Περίπου οι µισοί ασθενείς (32 σε σύνολο 77) έχουν καταγραφεί στην Αττική, και ιδίως στη δυτική. Σηµαντική επίπτωση της εξάπλωσης του ιού ανά τη χώρα είναι ο αποκλεισµός από την αιµοδοσία όσων κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές όπου κυκλοφορεί, γεγονός που περιορίζει και το απόθεµα αίµατος.

Σύµφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Αιµοδοσίας (ΕΚΕΑ), 33 περιοχές σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε συναγερµό. Πρόκειται για τους ∆ήµους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Ηλιούπολης, Αθηναίων (2ο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα), Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Σαλαµίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας - Μεθάνων, Περάµατος και Ωρωπού στην Αττική. Επίσης, στον ίδιο χάρτη µε τις µολυσµατικές διαδροµές του ιού του ∆υτικού Νείλου βρίσκονται πέντε δήµοι της Στερεάς Ελλάδας (Λουτρακίου -Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Χαλκιδέων, Τανάγρας, Αλιάρτου - Θεσπιέων και Θηβαίων), επτά δήµοι της Θεσσαλονίκης (Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού - Ευόσµου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, ∆έλτα, Θερµαϊκού), τρεις της Ηµαθίας (Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), δύο της Πέλλας (Πέλλας, Σκύδρας), ένας από το Κιλκίς (Παιονίας), ένας από τη Χαλκιδική (Κασσάνδρας) και ένας από το Ρέθυµνο (Μυλοποτάµου). 

Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η καταπολέµηση των κουνουπιών µε ψεκασµούς είναι αποτελεσµατική όταν είναι προνύµφες και προτού γίνει η εκκόλαψή τους. Αν καθυστερήσει η διαδικασία, όπως υπογραµµίζουν, αφενός δεν θα είναι αποτελεσµατική και, αφετέρου, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. 

Ζ.Η.