Την άποψή του ότι θα έπρεπε για σταδιακή απελευθέρωση των δραστηριοτήτων από τον περασμένο Φεβρουάριο, επανέλαβε στην ΕΡΤ ο Δ/ντης της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ και Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με αφορμή την άρση του σκληρού lockdown από σήμερα.
“Έχω πει ότι θα έπρεπε σταδιακά από τον Φεβρουάριο να άρχιζαν να απελευθερώνονται οι δραστηριότητες και όχι όλες μαζί όπως γίνεται τώρα.
Ωστόσο, μας βοηθάει ο καλός καιρός με την έννοια ότι πλέον οι περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται σε ανοιχτούς χώρους, φεύγουμε από τους κλειστούς όπου κυρίως γίνεται η μετάδοση του ιού.
Επιπλέον, βρισκόμαστε σε καλό ποσοστό εμβολιασμένων, έχουν φτάσει τα 4 εκ. και αν σε αυτόν το αριθμό προσθέσουμε και όσους έχουν περάσει τη νόσο, νομίζω ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας” ανέφερε ο κ.Γουργουλιάνης.
Στο ερώτημα αν προβληματίζεται από τις εικόνες πολυκοσμίας έξω στα καφέ της πόλης, απάντησε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει και ότι αν σε ένα κλειστό χώρο με 10 άτομα ένας νοσεί είναι πιθανό να κολλήσουν οι 4-5, στους εξωτερικούς χώρους είναι πιθανόν, όμως, να κολλήσει μόνο ο ένας.
“Αυτό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν να νοσούν ολόκληρες οικογένειες. Σήμερα, έχουμε τις μισές νοσηλείες από όσες είχαμε τον Νοέμβριο, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές και νοσούν κυρίως νεαρά άτομα, που δεν έχουν εμβολιαστεί και με ηπιότερα συμπτώματα.
Φυσικά, υπάρχουν και τα πιο βαριά περιστατικά, αλλά όταν προσβάλλεται μεγάλος αριθμός είναι στατιστικά βέβαιο ότι και κάποιοι θα κάνουν βαριά νόσο. Όμως, μπορούμε πλέον να φροντίσουμε πολύ καλύτερα αυτά τα περιστατικά, αφού δεν υπάρχει η πίεση που είχαμε τον Νοέμβριο” είπε ο Κ.Γουργουλιάνης.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει πως 14 μέρες μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα σε βαθμό που να προστατεύουν τον εμβολιασμένο- σε ποσοστό άνω του 90% -από βαριά νόσο.
ertnews.gr