Σε ενδιαφέρουσες συστάσεις προς τους πολίτες για την καλύτερη ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα προχώρησε με ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Καθηγητής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος έγραψε τα εξής: «Μερικές ταπεινές συστάσεις για αξιόπιστη ενημέρωση για την πανδημία στις καλοκαιρινές διακοπές μας!
1. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Δεν κοιτάμε τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά τα “σκληρά” δεδομένα όπως τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι αξιόπιστος δείκτης βαρύτητας της νόσου και επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Ας θυμηθούμε ότι, όσο ψάχνουμε, βρίσκουμε.
2. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
α. Προτείνω στην καθημερινή ενημέρωση να περιλαμβάνεται μόνο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο των ελέγχων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος δείκτης της πορείας της νόσου σε μια περιοχή.
β. Για την ενημέρωση όλων μας με πληροφορίες για το κοινό, χρησιμοποιείστε τα μέσα κοινωνικής επικοινωνίας και σίγουρα τις μηχανές αναζήτησης. Μία ευδιάκριτη σχετική ενημέρωση, όταν τα ανοίγουμε, στοιχίζει λίγο και διαβάζεται πολύ.
3. ΠΡΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Αποφύγετε τους φοβικούς πάνσοφους ή ολίγον ειδικούς επιστήμονες. Αυξάνεται η ακροαματικότητα , χάνεται όμως η αξιοπιστία».
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «καθημερινά διεξάγονται ακόμη και 5.000 τεστ και τελικά εντοπίζονται ως θετικά γύρω στα 50. Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και όχι πανικός».
Παράλληλα επισήμανε πως «η υψηλή θερμοκρασία έχει παίξει το ρόλο της στην συγκράτηση των νέων κρουσμάτων σε ελεγχόμενα επίπεδα» και πρόσθεσε πως τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων κυμαίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά.
Υπάρχουν συνεπώς κάποιες ενδείξεις-για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε για να επιβεβαιωθούν-πως ο ιός είναι μεν μεταδοτικός, αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, πως το προηγούμενο διάστημα. Και αυτή είναι η συνήθης πορεία των ιών διαχρονικά. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και πριν, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να το οριστικοποιήσουμε».
Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού αλλά και η χρήση μάσκας για όσους εργάζονται σε χώρους στους οποίους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.
e-thessalia.gr