Διπλή και άμεση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη μετα τη συνάντηση που είχε στην Ελασσόνα με κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας.Μετά την ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα ελληνικού γιαουρτιού χωρίς νωπο ελληνικό γάλα πριν από λίγες μέρες....επανήλθε σήμερα με το δεύτερο "καυτό" πρόβλημα των κτηνοτρόφων...αυτό της φέτας.Με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, στην οποία παραθέτει με στοιχεία και αριθμούς τα όικονομικά οφέλη που αποφέρει η ελληνική εξαγώγή της φέτας, ενώ ζητά, μεταξύ άλλων, να ασκηθεί βέτο από την κυβέρνηση στο θέμα της φέτας.
Η ερώτηση προς τον υπουργό Αγρότικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις. βρίσκεται προ των πυλών η εξαίρεση της φέτας από τα αναγνωριζόμενα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) ευρωπαικά προιόντα.Εάν και εφόσον επέλθει η επικύρωση αυτής της απόφασης , πρόκειται σαφώς να επέλθει αμφισβήτηση, τόσο νομικά όσο και ηθικά, της ύπαρξης των Ελληνικών δικαιωμώτων στη φέτα.Και τούτο,σε μια περίοδο που η χώρα βιώνει συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, έρχεται να κατακρημνίσει ένα απο τα σημαντικότερα εξαγωγικά προιόντα της χώρας μας, που παρά την κρίση, τη νοθεία και τις παραποιήσεις που υφίσταται από τους "αντιγραφείς" φαίνεται ότι αυξάνει επαξίως μερίδια στις αγορές του εξωτερικού.
Παραθέτοντας με στοιχεία και αριθμούς τα οικονομικά οφέλη της Ελληνικής οικονομίας από τις Ελληνικές εξαγωγές φέτας, από το 2011 έως το 2015, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, οι ελληνικές εξαγωγές φέτας αυξήθηκαν θεαματικά (+116 εκατ. ευρώ σε αξία και 15 χιλ. τόνοι σε όγκο). Η φέτα, η οποία αποτελεί από μόνη της τη ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, πρέπει να εξακολουθήσει να προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία τονίζει ότι το τυρί που παρασκευάζουν οι Καναδοί από αγελαδινό γάλα δεν έχουν δικαίωμα να το ονομάζουν φέτα.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να προστατεύσετε τη διατήρηση της γεωγραφικής ένδειξης ΠΟΠ και ΠΓΕ για το προϊόν της φέτας?
2. Προτίθεστε να ασκήσετε το δικαίωμα βέτο στο επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εμπορίου τον ερχόμενο Οκτώβριο του 2016, οπότε και θα έρθει προς έγκριση η συμφωνία, αν τελικώς δεν συμπεριληφθεί η φέτα στα προστατευόμενα προϊόντα της συμφωνίας?
3. Έχετε εκπονήσει σχέδιο ενημέρωσης του, ανά τον κόσμο, καταναλωτικού κοινού, ώστε να ξεχωρίζει και αναγνωρίζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και συστατικά της φέτας ως γνήσιου, ελληνικής και μόνον προέλευσης, προϊόντος?
4. Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε ώστε η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «ΜΕΙΚΤΗ» και επομένως να απαιτείται κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια?