«Επανειλημμένες ερωτήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας - επανειλημμένη σιωπή από την Κυβέρνηση» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με νέα ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία επιμένει στην αυτονόητη ανάγκη μείωσης των τελών κυκλοφορίας για τους επαγγελματίες τουριστικών λεωφορείων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Κύριε Υπουργέ, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν διανύαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και λίγο πριν την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας για ιδιώτες και επαγγελματίες, υπέβαλα ερώτηση (υπ ́αριθμ.πρωτ.1937/20.11.2020) στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την οποία συνυπέγραψαν 50 περίπου βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την ερώτησή μας επισημάναμε την άμεση ανάγκη μείωσης των τελών κυκλοφορίας για τα τουριστικά λεωφορεία, καθώς ο εν λόγω κλάδος παραμένει καθηλωμένος ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο του 2020, με μηδενική κυκλοφορία, ενώ η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και δεν διαφαίνεται, ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας, επαναφορά των τουριστικών λεωφορείων σε κυκλοφορία.

Ρωτήσαμε το Υπουργείο σας, εάν προτίθεται να προβεί σε μείωση των τελών κυκλοφορίας για τους επαγγελματίες των τουριστικών λεωφορείων για το 2021, και η απάντηση που μας αποστείλατε ήταν ότι «το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που σχετίζονται με την διάδοση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία και θα προχωρήσει σε συνέχεια των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων στήριξης των πληγέντων, αν κριθεί σκόπιμο, σε νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Επίσης, μελετά τα αιτήματα φορέων και πολιτών για  βελτιώσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία». 

Όμως, καμία ενέργεια δεν έγινε, παρά το προφανές δίκαιο και εύλογο αίτημα των ιδιοκτητών των τουριστικών λεωφορείων, γεγονός που αποδεικνύεται από την επιστολή που δημοσιεύει ο σύνδεσμος τουριστικών γραφείων ν. Λάρισας, όπου αναφέρεται  ότι το 95% των τουριστικών λεωφορείων του νομού Λάρισας είναι ακινητοποιημένα ένα χρόνο τώρα, και παρά το γεγονός αυτό, η Κυβέρνηση ζητά να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2021, ενώ τα λεωφορεία βρίσκονται σε ακινησία, χωρίς παράλληλα να είναι ευδιάκριτο εάν και πότε θα επανέλθουν στην εργασία τους. 

Αναλυτικά η δημοσιευθείσα επιστολή έχει ως εξής: «Μας εμπαίζουν με την καταβολή της έκτακτης επιδότησης, καθυστερώντας αδικαιολόγητα» τόνισε ο κ. Λάβδας, ενώ μιλά «για καταστροφή του κλάδου από τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού», υποστηρίζοντας ότι «το 95% των τουριστικών λεωφορείων του νομού Λάρισας είναι ακινητοποιημένα ένα χρόνο τώρα».

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας αναφέρει: «Δεν πατήσαμε μίζα καθ’ όλο το 2020 και μας ζητούν να πληρώσουμε τέλη κυκλοφορίας για το 2021, με τα λεωφορεία μας να βρίσκονται σε ακινησία, χωρίς παράλληλα να ξέρουμε και πότε θα δουλέψουμε. Καλούμαστε να πληρώσουμε ένα ασήκωτο οικονομικό βάρος, όταν πολλοί συνάδελφοι του κλάδου μας έχουν ήδη παραδώσει πινακίδες γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στα έξοδά τους …

Για να καταλάβετε το μέγεθος του οικονομικού κόστους, καλούμαστε να πληρώσουμε 595 ευρώ για κάθε λεωφορείο 50 θέσεων.

Έτσι από τη μία το κράτος απαιτεί να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να έχουμε δουλέψει όλο τον χρόνο, και από την άλλη καθυστερεί να καταβάλλει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όταν έχουμε παραδώσει από τον μήνα Νοέμβριο του 2020, όλες τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την καταβολή της».

Ο κ. Λάβδας επισημαίνει ότι «η έκτακτη ενίσχυση για τα τουριστικά λεωφορεία ήταν να καταβληθεί μέχρι και τις 31-12-2020, κάτι όμως που δεν έγινε. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Τουρισμού, αυτή την περίοδο συγκροτείται ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις αιτήσεις που έχουν γίνει από ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έγιναν όλα όσα προβλέπονταν στα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Μας είπαν δε, ότι η ομάδα εργασίας καλείται να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει την εκτίμηση των αιτήσεων που κατατέθηκαν, μέχρι και την 1η Μαρτίου. Σίγουρα θα ακολουθήσουν νέες καθυστερήσεις διότι τα στοιχεία θα πρέπει να παραδοθούν και στο Υπουργείο Οικονομικών. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Πότε θα καταβληθεί τελικά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μας; Απαιτούμε μια καταληκτική ημερομηνία». 

Κατόπιν των ανωτέρω

Παρακαλώ για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών.»