Με μια νέα πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι (για άλλη μια φορά), από σήμερα οι ανεμβολίαστοι, καθώς από τις 6 το πρωί τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ενόψει και των γιορτών.

Τα νέα μέτρα που -με βάση το σχετικό ΦΕΚ- θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου,  αφορούν κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από δραστηριότητες και διασκέδαση, θέτοντάς τους σε ένα ιδιότυπο lockdown, καθώς δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια. Η είσοδός τους δεν θα είναι εφικτή ούτε και με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Κατά τα άλλα, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν πλέον στις 10 το πρωί, ενώ η προσέλευση στους χώρους εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, θα γίνεται κλιμακωτά και με κυλιόμενο ωράριο.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για ανεμβολίαστους πολίτες και υπογραμμίζουν ότι κανένα είδος οριζόντιου lockdown δεν είναι στο τραπέζι.

Όλα όσα αλλάζουν

Πλέον οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν ούτε με τεστ σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένα σε:

– Εστίαση

– Κέντρα διασκέδασης

– Θέατρα

– Κινηματογράφοι

– Μουσεία

– Εκθέσεις

– Συνέδρια

– Γυμναστήρια

– Γήπεδα

Με rapid test θα μπορούν να εισέρχονται σε:

– Εκκλησίες

– Λιανεμπόριο

– Κομμωτήρια

– Ανοιχτοί Χώροι Εστίασης

Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν σε:

– Σουπερμάρκετ

– Καταστήματα τροφίμων

– Βενζινάδικα

– Φαρμακεία

Τα τρία στάδια των μέτρων

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν ουσιαστικά, τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας. Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο. Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.

Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).

Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Τι ισχύει για εργασία – λιανεμπόριο

Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν πλέον στις 10 το πρωί. Θα λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο έως τις 9 το βράδυ.

Αντιθέτως το ωράριό τους διατηρούν σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Η προσέλευση στους χώρους εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα Θα γίνεται κλιμακωτά και με κυλιόμενο ωράριο από τις 7 έως τις 9.30 το πρωί.

(in.gr)