“Κάναμε σημαντικά βήματα εξωστρέφειας, προχωρήσαμε αποτελεσματικά τις μεγάλες διεκδικήσεις του δήμου” τονίζει στην «Αυγή» της Κυριακής ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης μιλώντας για το όραμά του να καταστεί η πόλη του ο “πρώτος περιφερειακός πόλος της ανάπτυξης” .
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη βελτίωση της καθημερινότητας, όπως προβλέπει το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας και την ανάπτυξη του πολιτισμού, που μεταξύ άλλων αποτυπώνεται από την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της πόλης, που θα λειτουργήσει από το 2022. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που ο Απόστολος Καλογιάννης ζητά από τους δημότες του να τον στηρίξουν εκ νέου.
* Πλησιάζουν πέντε χρόνια από την ημέρα που εκλεχθήκατε δήμαρχος. Ποια παρακαταθήκη αφήνετε για να ζητήσετε εκ νέου την ψήφο των πολιτών της Λάρισας;
Πράγματι ο κύκλος της θητείας μας ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. Είχαμε να αναμετρηθούμε με την κρίση, ωστόσο αυτά τα χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά. Παρακαταθήκη μας είναι το τεράστιο για τα δεδομένα του Δήμου Λαρισαίων έργο ύψους 60 εκατ. ευρώ, όπως και η υλοποίηση ώριμων μελετών ύψους 40 εκατ. ευρώ. Απλώσαμε δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω των κοινωνικών δομών μας, τις οποίες διευρύναμε. Θέσαμε τον πολιτισμό στις προτεραιότητές μας, ώστε σήμερα να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε πως ο δήμος μας βιώνει μια πολιτιστική άνοιξη!
Κάναμε σημαντικά βήματα στον τομέα της εξωστρέφειας, προχωρήσαμε αποτελεσματικά τις μεγάλες διεκδικήσεις του δήμου που αφορούν το αρχαίο θέατρο, στην αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Σ’ αυτή τη θητεία ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση 217 στρέμματων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, χώρο που θα διαμορφώσουμε ως βοτανικό κήπο, πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μουσείο εδαφών και αγροτικής τεχνολογίας. Επίσης βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την παραχώρηση των ανενεργών στρατιωτικών εκτάσεων.
* Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο;
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι ένα μεγάλο και ολοκληρωμένο σχέδιο κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης, αναπλάσεων δρόμων στο ευρύτερο κέντρο, που σε γενικές γραμμές αποδίδει τον δημόσιο χώρο στους πολίτες, αλλά και ομορφαίνει το αστικό περιβάλλον. Η προετοιμασία των μελετών διήρκεσε δυο περίπου χρόνια και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα έργα. Στην Ευρώπη τέτοια σχέδια εφαρμόζονται εδώ και δέκα χρόνια, ενώ σε εθνικό επίπεδο η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη που υλοποιεί ΣΒΑΚ. Στα βασικά του σημεία το σχέδιο περιλαμβάνει αναπλάσεις με στόχο την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, αλλά και τη χρήση των Μεσων Μαζικής Μεταφοράς αντί του Ι.Χ.
* Η στρατηγική συνεργασία του δήμου με τη HELEXPO για την Agrothessaly ποια οφέλη φέρνει στην πόλη;
Η αναβάθμιση της Γεωργικής Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης που παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε Agrothessaly μέσω της στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας με τη ΔΕΘ – Helexpo είναι ενταγμένη στην επιλογή μας για εξωστρεφή λειτουργία της πόλης και του δήμου. Η Agrothessaly τόσο το 2017 όσο και το 2019 κατέγραψε υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, πράγμα που συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Επόμενο βήμα είναι η ένταξη της έκθεσης στο παγκόσμιο ημερολόγια των εκθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος βάζει το δικό του λιθαράκι στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζει τον αγροτικό τομέα.
* Από την έναρξη της θητείας σας η Λάρισα έρχεται στην επικαιρότητα συνοδευόμενη από διακρίσεις και δράσεις εξωστρέφειας. Μιλήστε μας για την βράβευση της πόλης από την UNESCO…
Η βράβευση της πόλης από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Κορκ της Ιρλανδίας ήρθε ως επιστέγασμα της εργώδους προσπάθειας που καταβάλαμε μαζί με ένα ευρύ δίκτυο φορέων, ώστε να εντάξουμε την Λάρισα στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν». Ενδεικτικά αναφέρω πως 4.500 παιδιά μετείχαν στην «Κατασκήνωση στην Πόλη», 700 ηλικιωμένοι μετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και εξοικείωσης στη χρήση νέων τεχνολογιών, 150 παιδιά κάθε χρόνο παρακολουθούν το κοινωνικό φροντιστήριο, 600 παιδιά μετέχουν στις δραστηριότητες των έντεκα ΚΔΑΠ, εκ των οποίων τα δύο απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, 1.800 άτομα παρακολούθησαν το Πανεπιστήμιο των Πολιτών μόνο κατά την περίοδο 2018 – 2019 κ.ά.
* Επίσης, σε ποια φάση βρίσκεται η αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας;
Σήμερα είμαστε στην τελική φάση αναστήλωσης, έργο για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κυβέρνηση. Το θέατρο θα φιλοξενεί παραστάσεις το 2022, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Προχωρούν, επίσης, οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης οικοπέδου ακριβώς μπροστά από το θέατρο, που θα επιτρέψουν στο μνημείο αυτό να «ανασάνει». Παραλλήλως, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκήρυξης διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τον περιβάλλοντα χώρο.
* Η μεγαλύτερη πόλη του θεσσαλικού κάμπου στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες. Τι απομένει ώστε ο νεοεισερχόμενος πληθυσμός να ενταχθεί στην τοπική κοινωνία;
Οι Λαρισαίοι επέδειξαν συγκινητικά αισθήματα αλληλεγγύης από την πρώτη ημέρα που το δράμα των προσφύγων και μεταναστών έφθασε στην πόρτα μας. Ήταν ανθρώπινο καθήκον μας να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που διωγμένοι από τη φρίκη των πολέμων βρέθηκαν στον τόπο μας. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την UNICEF στηρίξαμε τους πρόσφυγες στην εγκατάστασή τους στον καταυλισμό του Κουτσόχερου. Αργότερα υλοποιήσαμε πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε 90 διαμερίσματα της πόλης. Πλέον προσπαθούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αισθάνονται απομακρυσμένοι από την τοπική κοινωνία.
* Τέλος, μιας και η παράταξή σας απαρτίζεται από μέλη του προοδευτικού χώρου, πώς θα αντιμετωπίσει την απλή αναλογική τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο;
Όραμά μας είναι να γίνει η Λάρισα μια πόλη για τον άνθρωπο και, γιατί όχι, πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2014 είχαμε ως κεντρικό σύνθημα τη φράση «Υπερασπιζόμαστε την Αυτοδιοίκηση, τον δήμο μας και τις ζωές μας». Σ’ αυτόν τον άξονα κινηθήκαμε. Άλλωστε, η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», ως γνήσια προοδευτική αυτοδιοικητική παράταξη που ξεπήδησε «από τα κάτω», δεν έχει πρόβλημα με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.
Εμείς κάναμε τον διάλογο και τη σύνθεση πραγματικότητα από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της «Συμπαράταξης». Η απλή αναλογική προάγει τις συνθέσεις. Το πεδίο της Αυτοδιοίκησης προσφέρεται για τέτοιες συνθέσεις εφόσον το μέτωπο που έχουμε ενώπιόν μας είναι η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας. Και αυτό είναι το πεδίο στο οποίο κρινόμαστε εν τέλει όλοι. Στην αποτελεσματικότητα επίλυσης των προβλημάτων κι όχι σε χωράφια άγονων αντιπαραθέσεων και μεμψίμοιρων προσεγγίσεων.
Πηγή: avgi.gr