Το «Sea Satin» είναι ένα ονομαστό ελληνικό ρεστοράν της Μυκόνου, στο παλιό λιμάνι κάτω από τους Μύλους. Προσελκύει Έλληνες και ξένους, άλλωστε κάθε βράδυ εκεί είναι γιορτή, με τα ουίσκι και τα μερακλώματα να ακολουθούν τις ψαρούκλες και τις αστακομακαρονάδες υπό τους ήχους πάντα εξαιρετικής ελληνικής μουσικής.

Μυκονιάτης ο ιδιοκτήτης, τιμές τσιμπημένες, σέρβις εξαιρετικό αλλά τον τόνο στο νησί τον δίνουν πια οι πάσης φύσεως φραγκάτοι που καταφθάνουν από όλα τα μέρη της γης για να ξεδώσουν, με τους Έλληνες να θυμίζουν φθίνουσα μειονότητα.

Στο Sea Satin, ανάμεσα στο πολυάριθμο προσωπικό, συναντά κανείς και Θεσσαλούς οι οποίοι ξεχωρίζουν μεταξύ των άλλων …εθνοτήτων. Ο μετρ είναι Καρδιτσιώτης, ενώ ένας από τους νεαρούς ταλαντούχους σερβιτόρους είναι Τρικαλινός. Όσοι ανεβαίνουν χειμώνα στο Περτούλι ίσως τον γνωρίζουν, αν όχι τον ίδιο την ταβέρνα του πατέρα του «Παναγιώτη». Ο Βασίλης Καραμπούλας, μετά το Πάσχα που η δουλειά στο Περτούλι αρχίζει να πέφτει, «ξενιτεύεται» στη Μύκονο όπου το τουριστικό νταραβέρι μόλις έχει αρχίσει. Μαζί και η αδερφή του Κωνσταντίνα. Και οι δυο στο Sea Satin.

Ο Βασίλης με την αδερφή του Κωσνταντίνα στο Sea Satin

Κουραστική η δουλειά αλλά αξίζει τον κόπο. Υψηλή η πελατεία, καλά τα φιλοδωρήματα και,  κυρίως, ανεπανάληπτη η εμπειρία να σερβίρεις διασημότητες σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ένα βράδυ του Ιουλίου έσκασε μύτη ένας ξεχωριστός πελάτης. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η παρέα του. Ο Αμερικανός μπήκε φορώντας τραγιάσκα με εμφανή διάθεση να μην τον ...αναγνωρίσουν καθώς είναι μαρτύριο να τρως και όλοι να σε κοιτάζουν.

O Λεονάρντο ντι Κάπριο

Όλα πήγαν καλά, άλλωστε το μαγαζί είναι συνηθισμένο στα βαριά ονόματα. Ο Βασίλης τον θυμάται να είναι ευγενικός και σεμνός. Τους σερβίρισαν ψάρια σε γυάλινο τζάμι αντί για πιατέλα – όπως κάνουν με όλους. Οι ξένοι έδειξαν ενθουσιασμένοι, τους άρεσε και η μουσική, έφυγαν ευχαριστημένοι, γερό και το φιλοδώρημα.

Ήρθε φθινόπωρο, πρωτοβρόχια, η Μύκονος σιγά- σιγά αρχίζει να ξεφορτώνει τουρίστες και εργαζόμενους. Έφυγε ένα ακόμη καλοκαίρι σε ένα καθόλα μοναδικό νησί που μπορεί να χάνει την ελληνικότητα του παρελθόντος αλλά φέρνει τρελό χρήμα στη χώρα. Ραντεβού ξανά τον Μάιο. Άλλωστε τον Βασίλη και την αδερφή του τους περιμένει μέχρι τότε η ταβέρνα του μπαμπά Παναγιώτη στο Περτούλι….

Κώστας Τόλης