Συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο οποίο αποτυπώθηκε η αγωνία των Δημάρχων σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων το επόμενο διάστημα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Όλοι έχουμε προβληματιστεί έντονα από τους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται στους Δήμους μας. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των Δημάρχων για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά, γιατί δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και το κόστος ενέργειας στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια, το κόστος για τα καύσιμα του στόλου των απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων των Δήμων, το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και στις αρδεύσεις.
Τα μεγέθη είναι τεράστια, οι Δήμοι δεν μπορούν να το επωμιστούν και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις. Η ΚΕΔΕ το τελευταία δεκαήμερο καταβάλει συνεχείς και επίμονες προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, πριν καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί μας ή να οδηγηθούν σε χρεοκοπία οι ΔΕΥΑ».
Έγινε μια καλή αρχή, απομένουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν.
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε ως μια καλή αρχή και ουσιαστική τη συζήτηση που άνοιξε τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, στην πρώτη συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.
«Θέσαμε το ενεργειακό κόστος, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τους Δήμους και ΔΕΥΑ, οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, κυμαίνονται από 90% έως 120%, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο και αέριο αγγίζει το 75%. Ζητήσαμε άμεση ενίσχυση καθώς οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα και σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό, ακόμη και στην κάλυψη της μισθοδοσίας σε ορισμένες περιπτώσεις».
«Κρίνουμε ότι αν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να τρέχουν όλο το 2022 με 100%, το κόστος για τους Δήμους θα είναι περί τα 300 εκ. ευρώ επιπλέον, συν 80 εκ. ευρώ το κόστος του τέλους ταφής, συν το κόστος για τα λειτουργικά των σχολείων, συν τις απώλειες λόγω covid.
Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν οι Δήμοι. Άρα, προκειμένου για να καταστεί δυνατό να τρέξουν οι προϋπολογισμοί μας, αυτό που θα ζητήσουμε, την ερχόμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει εκ νέου η Κοινή Προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας, είναι η άμεση καταβολή μίας δόσης ΚΑΠ για την λειτουργία των Δήμων, και μίας δόσης σχολικής ΚΑΠ».
Αφορά και τους Δήμους η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα
Παράλληλα ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι από την προχθεσινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προέκυψε πως τα τιμολόγια Γ21 και Γ22 των Δήμων, περιλαμβάνονται στην επιδότηση με 65 ευρώ/MWh. Είναι μια μικρή βοήθεια, αλλά φαίνεται πως κάποιοι ιδιώτες πάροχοι δεν την έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια. Γι αυτό κάλεσε τους Δημάρχους να ελέγξουν μέσω των υπηρεσιών τους αν έχει περάσει η επιδότηση στους λογαριασμούς Ιανουαρίου, «για να δούμε πως θα καλυφθεί το υπόλοιπο κόστος».
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι αντίστοιχη μέριμνα και επιπλέον βοήθεια πρέπει να υπάρξει και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, υπογραμμίζοντας πως διαφορετικά πολλές ΔΕΥΑ, που έχουν ήδη προβλήματα, θα φτάσουν στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 31 Δήμοι παραμένουν ακόμη εκτός προγράμματος – Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι η Επιτροπή του ΥΠΕΣ που συνεδρίασε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ενέκρινε την ένταξη 98 προτάσεων προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ. Σημείωσε όμως ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Ακόμη και σήμερα 31 Δήμοι δεν έχουν εντάξει ούτε ένα έργο στο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει Δήμος που δεν έχει εντάξει ούτε ένα έργο και στον Φιλόδημο. Επίσης περίπου 120 Δήμοι έχουν εντάξει έργα που είναι κάτω από το 40% του πλαφόν τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων ποια έργα θα παραμείνουν στο «Αντώνης Τρίτσης» ποια θα πάνε στα Ταμείο Ανάκαμψης και ποια στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στο «Αντώνης Τρίτσης» και να εντάξουμε περισσότερα έργα σ΄ αυτό».
Οφειλές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους Δήμους
Σε ότι αφορά την καθυστέρηση καταβολής στους Δήμους από τους εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των δημοτικών τελών, ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι το θέμα ετέθη και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην συνάντηση. Σημείωσε ότι οι οφειλές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια και οι καθυστερήσεις φτάνουν μέχρι και ένα χρόνο σε ορισμένους Δήμους.
Η ΚΕΔΕ, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, ακόμη και ανάκλησης της αδείας των παρόχων.
Ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση. Κατά την άποψη της ΚΕΔΕ πρέπει κάθε δύο μήνες να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους Δήμους και να αποδίδονται τα χρήματα έγκαιρα. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και για τους Δήμους, όπου μας παρακρατούνται από τους ΚΑΠ οι οφειλές μας, όταν δεν πληρώνουμε τα τιμολόγια σε δύο μήνες. Δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να μην πληρώνουν για μήνες ή και για χρόνια. Πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα».
Ανοίγει η συζήτηση για απομείωση του τέλους ταφής
Το θέμα του τέλους ταφής ετέθη και στην Κοινή Προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας και στον κ. Σκρέκα και φαίνεται να ανοίγει συζήτηση για την απομείωσή του.
«Το τέλος ταφής, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, είναι ένα τέλος που κακώς μπαίνει στους Δήμους, διότι δεν ευθύνονται αυτοί και οι δημότες ούτε για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων νέων μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ούτε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά της ανακύκλωσης. Το ποσό των 80 εκ. ευρώ που θα κληθούν οι Δήμοι να πληρώσουν φέτος με την επιβολή του τέλους ταφής θα πρέπει να απομειωθεί, αν δεν ανασταλεί για δύο χρόνια η επιβολή του.
Ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση και να συσχετιστεί με την πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και σε συνάρτηση με νέες πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση. Αυτή η άποψη αρχίζει πλέον να συζητείται, όπως διαφαίνεται από τη συζήτηση του θέματος και στην Κοινή Προπασκευαστική Ομάδα Εργασίας και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Κοινωφελής εργασία: Το προσωπικό στους Δήμους δεν θα έρθει πριν το Μάιο – Αναγκαία η παράταση των συμβάσεων covid
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εντός των ημερών, αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει στην πράξη ότι νέο προσωπικό στους Δήμους δεν θα υπάρξει πριν το Μάιο.
«Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει νέα παράταση για τις συμβάσεις covid των Δήμων» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Στις 18 Μαρτίου η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων για τις 18 Μαρτίου, με κυρίαρχο θέμα τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων.
Καμία εξέλιξη με το θέμα των ναυαγοσωστών
Για το θέμα των ναυαγοσωστών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχει νεώτερη εξέλιξη. «Βλέπω επανάληψη του ίδιου έργου και φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για να τρέξουν οι Δήμοι τη νέα ναυαγοσωστική πολιτική, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: χρήματα και προσωπικό.
Μετά το περσινό μάθημα, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να αναθεωρήσει την άποψή του για τους ναυαγοσώστες, για να μην τρέχουν πάλι οι Δήμαρχοι απολογούμενοι στα δικαστήρια και φέτος. Και ελπίζω να γίνει σύντομα η συνάντηση που έχουμε ζητήσει για το θέμα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.