Πέντε ιστότοποι της Περιφέρειας, (Cretalive.gr, Eleftheriaonline.gr, Larissanet.gr, Piraeuspress.gr, Thestival.gr,) υπέβαλαν ερωτήσεις σε δύο σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες: τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ Γιώργο Πατούλη και τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ Βασίλη Κορκίδη, για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία και κυρίως τις φορολογικές υποχρεώσεις δημοτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στα όριά της. Δεν αντέχει άλλη φορολόγηση! Διάβασα δημοσιεύματα σε sites και εφημερίδες, που αναφέρονταν στο ενδεχόμενο νέας φορολογίας στον καφέ. Η κοινή λογική λέει πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο δυο τινά θα συμβούν. Ή θα μετακυλιστεί η αύξηση στον καταναλωτή ή θα προκύψει ''μυστική συμφωνία'' μεταξύ ιδιοκτητών καφετεριών και πελατών για μη έκδοση αποδείξεων. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και η οποία διακατέχεται από το λαϊκό ρητό… να φορολογήσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, ερωτώμενος για τη νέα φορολογία που έρχεται σε αγαθά όπως ο καφές.
Και συμπληρώνει: «Στόχος της πολιτικής κάθε Κυβέρνησης πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν δουλειές και θα αυξηθούν τα εισοδήματα. Για να μπορούν όλοι «να πίνουν το καφέ τους» χωρίς να σκέφτονται το κόστος. Είμαι αντίθετος στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής νέας φορολόγησης -έμμεσης ή άμεσης-σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό κλάδο, ιδίως δε στους κλάδους που έχουν να κάνουμε με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών. Αν φτάσουμε στο σημείο κάποιοι να στερήσουν και μια από τις τελευταίες φθηνές απολαύσεις των συμπολιτών μας, που είναι ο καφές, τότε να πάνε όλοι στο σπίτι τους».
Την αντίθεσή του στην επιβολή νέων φόρων εξέφρασε και ο Βασίλης Κορκίδης. Απαντώντας, χαρακτηριστικά, σε ερώτηση που αφορούσε στην επικείμενη αύξηση φορολογίας που ενδέχεται να φτάνει π.χ. στον καφέ ακόμα και τα 50 ευρώ μηνιαίως στον τελικό καταναλωτή, τόνισε:
«Η φορο-επιδρομή έχει υπάρξει μία μόνιμη κατάσταση στην ελληνική αγορά και έχει δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα στους τζίρους των επιχειρήσεων και στα εισοδήματα. Δυστυχώς η μέγγενη των δανειακών υποχρεώσεων υποχρεώνει τα κυβερνητικά επιτελεία να αναζητούν έσοδα από παντού. Ωστόσο αυτή η εν γένει προσέγγιση είναι καταστροφική για την επιβίωση της ελληνικής αγοράς και ειλικρινά ανησυχώ για τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα όριά τους».