Πρωτοπόρος στην εφαρμογή του συμβουλευτικού προγράμματος για τη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναδείχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καινοτομεί και στον τομέα της απασχόλησης. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει τον Περιφερειακό Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων. Με τη βοήθεια του Υπουργείου Εργασίας και του Ινστιτούτου Εργασίας συνεργαστήκαμε εφαρμόζοντας το συγκεκριμένο σύστημα. Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη κοινωνική μάστιγα χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες. Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας με τα έργα που υλοποιούμε και τα χρήματα που «ρίχνουμε» στην πραγματική οικονομία συμβάλλουμε στη συντήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Από εκεί και πέρα, όμως, θέλουμε να κάνουμε και άλλα βήματα προκειμένου να καλύψουμε τα όποια κενά δημιουργούνται. Το βήμα αυτό ακούει στο όνομα Παρατηρητήριο Απασχόλησης.
Με το μηχανισμό αυτό θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε στοχευμένα, σε κάθε τομέα, σε κάθε περιοχή, τις πραγματικές ανάγκες εργασίας ώστε να υπάρξει πραγματική τροφοδότηση με εργατικό δυναμικό. Μέλημα μας αποτελεί η τόνωση της εύρεσης θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού Θανάσης Ζαχαρόπουλος υποστήριξε ότι «έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις πολιτικές που ασκήθηκαν αλλά και με εργαλεία τα οποία έχουν ετοιμαστεί και είναι τη διάθεση όλων των φορέων, όλων των θεσμών και όλου του κόσμου.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας. Ένας μηχανισμός που συνδέει τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας, ώστε να σχεδιάζονται πολιτικές και προγράμματα, τα οποία να έχουν απτό αποτέλεσμα.
Σήμερα έχοντα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, εγκαινιάζουμε το μηχανισμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υλοποιείται ως πιλοτική εφαρμογή. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες και παρουσιάζουμε σήμερα τα αποτελέσματα, της ανεργίας, της μισθωτής απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και όλων των συναφών δεικτών. Είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο.
Είναι ένα εργαλείο το οποίο σε πραγματικό χρόνο δίνει αυτά τα δεδομένα. Είναι μια προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων, σε μια κατεύθυνση ώστε να μπορέσουμε σχεδιαστούν πολιτικές και προγράμματα στη βάση των αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο μηχανισμός είναι ένα εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση ανεξαρτήτως του ποιος διοικεί. Φέρνοντας μια τομή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας είναι ένα συλλογικό έργο δημόσιων φορέων, Οργανισμών και των Κοινωνικών Εταίρων και αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο, μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση για τον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ουσιαστική στήριξη της εργασίας και την μείωση της ανεργίας.
Ο στόχος του Μηχανισμού είναι η παροχή αξιόπιστων δεδομένων κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καταπολέμησης της ανεργίας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπαίδευσης και εν γένει των πολιτικών ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Το έργο του Μηχανισμού αφορά τον προσδιορισμό των βασικών μεγεθών της αγοράς εργασίας και κυρίως τον προσδιορισμό των αναντιστοιχιών της αγοράς εργασίας και τον εντοπισμό των αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης που απορρέουν από τις αναντιστοιχίες αυτές.
Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας συγκροτείται: α) σε εθνικό επίπεδο, με το συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την επιστημονική ευθύνη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), και β) σε περιφερειακό επίπεδο με το συντονισμό της Περιφέρειας και την επιστημονική ευθύνη του Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Απασχόλησης.