Ελέγχους σε όλη τη χώρα σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά και εργαστήρια πραγματοποιούνται με αφορμή το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά και τεστ, ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης αναζητούν νέες ψηφιακές δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να θωρακίσουν, έστω κι αργά, το σύστημα των εμβολιασμών.
Άλλωστε φαίνεται ότι τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν περιορίζονται στον Παλαμά Καρδίτσας καθώς διερευνώνται κι άλλα νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα όπου εντοπίσθηκαν ύποπτες κινήσεις.
Ήδη έρευνες διεξάγονται έρευνες σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ικαρία, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη για πλαστές βεβαιώσεις rapid test και πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή σε όλες τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα αλλά και την εμβολιαστική αλυσίδα που ακολουθείται ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός οδηγεί σε αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ ή ακόμη και σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Αναζητείται δικλίδα ασφαλείας
Στο μεταξύ όμως όλα τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στην επιχείρηση των εμβολιασμών, επιχειρούν να ορίσουν νέα δικλίδες ασφαλείας τόσο ψηφιακές όσο και συμβατικές, με διπλούς και τριπλούς ελέγχους στα ίδια τα εμβολιαστικά κέντρα.
Στόχος να ελέγχονται διεξοδικά όλες οι παρτίδες των εμβολίων, οι δόσεις αλλά και όσοι μεταβαίνουν στο χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε όλη η διαδικασία.
Μάλιστα ο έλεγχος – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr – θα είναι αναδρομικός προκειμένου εάν έχουν υπάρξει παρατυπίες, να εντοπισθούν έστω και τώρα.
Εξάλλου το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι μόνο τα μερικά δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία όμως μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Βασικό ζήτημα είναι και η αίσθηση που αποκομίζουν οι πολίτες από το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας, ενώ μπορεί να ανοίξει την …όρεξη και σε άλλους που θα ήθελαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό.
Τα πλαστά τεστ
Από την άλλη πονοκέφαλος επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και για τα ψευδή τεστ (PCR ή Rapid test) που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης συνεπώς και πάλι να αποφύγει τον εμβολιασμό για 6 μήνες.
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι στη κυβέρνηση υπάρχει δυσκολία να ελεγχθούν τα ψευδή τεστ καθώς οι περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Γι αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, αναμένεται να ορισθούν νέα «κλειδιά ασφαλείας» στο ψηφιακό σύστημα αλλά και νέοι κανόνες στη καταγραφή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.
ethnos.gr