Σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2021, καθώς έσπασε το «φράγμα» του 6% και διαμορφώθηκε στο 6,2%, στο υψηλότερο επίπεδο από όταν προσχώρησε η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ.
Πλέον οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται στην ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά αφορούν τα περισσότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαία για τη στοιχειώδη διαβίωση του νοικοκυριού, από τα ζυμαρικά και τις πατάτες έως τα ρούχα και τη βενζίνη.
Η μη αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, καθώς και το γεγονός ότι μέσα στον Ιανουάριο προχώρησαν σε ανατιμήσεις ακόμη και βιομηχανίες που έως τώρα δεν είχαν μετακυλίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής στις τιμές των τελικών προϊόντων, προμηνύουν συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων και τον Φεβρουάριο.
Η μεγαλύτερη αύξηση στο φυσικό αέριο, στα ύψη τα καύσιμα
Η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 ήταν 154,8%, ενώ μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκε κατά 14,2%. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, 56,7%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναφερόμενες αυξήσεις προκύπτουν αφού προηγουμένως έχει αφαιρεθεί η επιδότηση που δίνεται στα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό ρεύμα (από τον Οκτώβριο του 2021) και στο φυσικό αέριο (από τον Νοέμβριο του 2021).
Με άλλα λόγια, η αύξηση που θα εμφανιζόταν στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Σε ακριβό σπορ έχει μετατραπεί εξάλλου η μετακίνηση με αυτοκίνητο, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν αυξηθεί κατά 21,6%.
Η αγορά τροφίμων
Πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται πλέον και στα βασικά είδη διατροφής, κάτι που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, αλλά κυρίως τα πιο ευάλωτα οικονομικά, καθώς το μέρος της μηνιαίας δαπάνης που αφορά την αγορά τροφίμων είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που ανήκουν στη μεσαία και την υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
Ετσι, αν και κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά αφιερώνουν το 20% της μηνιαίας δαπάνης τους για την αγορά ειδών διατροφής (σ.σ. στοιχεία 2019, διότι το 2020 αυξήθηκαν λόγω lockdown υπέρμετρα οι δαπάνες για είδη διατροφής και μειώθηκαν πολύ για όλες τις άλλες δραστηριότητες), για τα πλέον φτωχά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32,6%.
Πλέον σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα:
λαχανικά (14,4%)
στα φρούτα (8,4%)
στις πατάτες (12,3%)
στο ελαιόλαδο (15,4%)
στα ψάρια (5,9%)
στο ψωμί 7,1%
στα πουλερικά 5%
Δήμητρα Μανιφάβα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)