Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι θεσσαλικοί νομοί, που βιώνουν ίσως τη χειρότερη επιδημιολογικά περίοδο από την έναρξη της πανδημίας.
Στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από ασφυκτική πίεση, έχουν μπει σε εφαρμογή ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και στο Αχιλλοπούλειο του Βόλου ανοίγουν διαρκώς νέες κλινικές για περιστατικά COVID-19 και τα επιπλέον κρεβάτια γεμίζουν στην επόμενη εφημερία.
Οι ιδιωτικές κλινικές που κλήθηκαν να συνδράμουν προσθέτουν εκτάκτως επιπλέον κλίνες, ενώ κι άλλες δομές εντάσσονται στο σύστημα. Περιστατικά από τη Θεσσαλία διακομίζονται σε διάφορους νομούς, από τα Γιάννενα μέχρι την Αθήνα, καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες εδώ και εβδομάδες.
"Όλα αυτά έχουν μια οροφή. Η κατάρρευση των δύο νοσοκομείων είναι προ των πυλών", υποστηρίζει μιλώντας στο iatronet ο διευθυντής της ΜΕΘ και της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός (φωτογραφία), ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο ίδιος ενημερώθηκε από το υπουργείο Υγείας για την διάθεση 20 επιπλέον κλινών COVID σε ιδιωτικό Κέντρο αποκατάστασης της περιοχής, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί 60 ασθενείς.
"Από την πλευρά μας, κάνουμε μια αναδιάταξη της Ουρολογικής, που θα μας δώσει μερικές κλίνες επιπλέον από τις 77 που είναι ασφυκτικά γεμάτες, ώστε μαζί με τις 20 του Κέντρου να βγει η εφημερία της Πέμπτης", είπε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε εφημερία ενός από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, η προσέλευση ξεπερνά τα 100 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% θα χρειαστούν εισαγωγή. "Στην προηγούμενη εφημερία είχαμε 25 εισαγωγές. Γεμίσαμε την κλινική COVID και δύο περιστατικά που περίσσεψαν τα διακομίσαμε στο Πανεπιστημιακό. Εχουμε μεταφέρει περιστατικό και στη Λαμία", ανέφερε ο κ. Κομνός.
Σε διαδοχικές συσκέψεις υπό τον συντονισμό της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατατέθηκε στο τραπέζι και η πρόταση για μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε αποκλειστικά COVID-19 νοσοκομείο, σε μια επανάληψη του σκηνικού του περσινού Νοεμβρίου. Η πρόταση απορρίφθηκε ως μη εφαρμόσιμη στην παρούσα συγκυρία.
"Δεν γίνεται σήμερα αυτό. Η κοινωνία είναι ανοιχτή και έχουμε αυξημένα περιστατικά εκτός κορωνοϊού. Δεν είναι δίκαιο για έναν εμβολιασμένο να μην κάνει επέμβαση για χολή επειδή τα νοσοκομεία ασχολούνται μόνο με COVID", σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου επιχειρείται να γίνει ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό, με μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, που περιορίζουν δραστηριότητες και ωράρια, ενώ γίνονται επαφές για ένταξη επιπλέον κλινών από τον ιδιωτικό τομέα.
Αιχμές Περιφερειάρχη για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Το τρίτο νοσοκομείο της Λάρισας, το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές βοήθειες σε αυτή την ιδιαίτερα πιεστική συγκυρία, δεν διαθέτει κεντρική παροχή οξυγόνου.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε δηλώσεις του την Τετάρτη, αφήνοντας σαφείς αιχμές.
"Για να αντιμετωπίζεις πανδημίες, πρέπει να είσαι σοβαρός και να προγραμματίζεις", τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέδραμε μέσω ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των υποδομών του 404, αλλά δεν της ζητήθηκε ποτέ η συγκεκριμένη παρέμβαση. "Το αναβαθμίσαμε ενεργειακά, ό,τι μας ζητήθηκε το κάναμε. Κατόπιν πήγαμε να φτιάξουμε και τις ζημιές από τον σεισμό. Δεν περιμέναμε. Μετά τους βάλαμε και προσασιμότητα και ό,τι άλλο χρειάστηκε", τόνισε και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαν μέσα στο ΕΣΠΑ - τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα γιατί το ΕΣΠΑ τελειώνει - να είχαν καταθέσει και την αναβάθμισή του ιατροτεχνολογικά. Δεν το έκαναν".
Ο περιφερειάρχης υποστήριξε πως ακόμη και τώρα μπορεί να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη υποδομή για οξυγόνο από το υπουργείο, καθώς το κόστος δεν είναι μεγάλο.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Βόλος: Τραγικές οι ελλείψεις γιατρών
Τέσσερις κλινικές COVID-19, με 80 κρεβάτια σε ανάπτυξη, 12 γεμάτες κλίνες ΜΕΘ, οι 8 εκ των οποίων ΜΕΘ COVID, και 3 διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΑΦ, συνθέτουν την εικόνα την εικόνα στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, όπου οι ελάχιστοι γιατροί δίνουν την άνιση μάχη.
"Πριν από την πανδημία, χωρίς τις πιεστικές ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός, προβλέπονταν 14 παθολόγοι για τις δύο παθολογικές μας κλινικές. Τώρα έχουμε τέσσερις επιπλέον COVID και οι παθολόγοι είναι όλοι κι όλοι 8, από τους οποίους οι 2 είναι ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση. Έχουμε φτάσει στο σημείο ένας παθολόγος να καλύπτει εκατό ασθενείς, ενώ δεν έχουμε ούτε έναν πνευμονολόγο", είπε στο iatronet ο Νίκος Χαυτούρας. μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών.
Ο ίδιος θεωρεί πως οι τονωτικές «ενέσεις» από τα Κέντρα Υγείας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και ζητά την έκτακτη μετακίνηση παθολόγων από περιοχές της χώρας που δεν έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και από νησιά.
Διακομιδές από Γιάννενα μέχρι και Αθήνα
Περίπου 250 διακομιδές ασθενών το 24ωρο καλούνται να κάνουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το 95% είναι περιστατικά COVID-19, που μεταφέρονται είτε από το σπίτι στο νοσοκομείο είτε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, λέει στο iatronet ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας.
"Το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ διαθέσιμο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, έχουμε μεταφέρει περιστατικά διασωληνωμένων σε Γιάννενα, Αγρίνιο, Λαμία, Χαλκίδα και Αθήνα", σημειώνει.
Η πανελλαδική πρωτιά της Θεσσαλίας
Με 968 νέες μολύνσεις COVID-19 την Τρίτη, η περιοχή της Θεσσαλίας, με το 6,9% του πληθυσμού της χώρας, είχε το 14,4% των κρουσμάτων της. Την Τετάρτη, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στους τέσσερις νομούς υποχωρησε σε 841.
Η Λάρισα κατέχει το τελευταίο διάστημα την θλιβερή πανελλαδική πρωτιά της Περιφερειακής Ενότητας με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού (150,48 ανά 100.000 κατοίκους την Τρίτη), με τη Μαγνησία να ακολουθεί από κοντά (123,13).
Σημαντικά επιβαρημένη εικόνα παρουσιάζουν και τα Τρίκαλα, με 92,31 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ μόνο στην Καρδίτσα η κατάσταση μοιάζει κάπως βελτιωμένη (51,96). Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έχουν υψηλότερη διασπορά από την "κατακόκκινη" και δοκιμαζόμενη Θεσσαλονίκη.
Βασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)