Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της παραγωγής Ελληνικού γιαουρτιού χωρίς νωπό Ελληνικό γάλα και την παραγωγή γάλακτος απο εισαγόμενη σκόνη, σύμφωνα με επικείμενη τροποποίηση του Κωδικα Τροφίμων και Ποτών, κατέθεσε σήμερα ο Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ο Λαρισαίος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σχετικά με την παραγωγή Ελληνικού γιαουρτιού χωρίς νωπό Ελληνικό γάλα και την παραγωγή γάλακτος από εισαγόμενη σκόνη, σύμφωνα με επικείμενη τροποποίηση στον Κώδικα Τροφίμων και  Ποτών ».

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, επίκειται τροποποίηση στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία τροποποίηση θα επιφέρει σωρεία αρνητικών ζητημάτων γεωοικονομικής φύσης στην οικονομία της Χώρας. Με βάση δημοσιεύματα στον Ελληνικό τύπο, προτίθεστε να νομιμοποιήσετε την παραγωγή Ελληνικού γιαουρτιού χωρίς νωπό Ελληνικό γάλα και την παραγωγή γάλακτος από εισαγόμενη σκόνη γάλακτος, οι δε παραγωγικές τάξεις προϊόντων γάλακτος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε πραγματική βάση θέτοντας ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης σχετικά με τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής. Εάν τελικώς εγκριθεί αυτή η τροποποίηση στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το πλήγμα για τους γαλακτοπαραγωγούς της Χώρας θα είναι μη αναστρέψιμο από κάθε άποψη. 

Βάσει των ανωτέρω, 

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός 

1) Ποιος ωφελείται από τις αλλαγές στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών?

2) Οι μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ τύποις στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, τη μείωση του κόστους παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και  κατ’ επέκταση τη μείωση της τιμής τους στο ράφι. Εν προκειμένω, πώς θα αντισταθμισθεί το αρνητικό πρόσημο της Ελληνικής παραγωγής  γάλακτος?

3) Πώς θα διασφαλίσετε την εξωστρέφεια της Ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας στον διεθνή στίβο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αφού δεν θα μπορούν οι Ελληνικές γαλακτοπαραγωγικές μονάδες να παράξουν με βιώσιμο τρόπο Ελληνικό γάλα?

4) Ποια τα οφέλη της Ελληνικής οικονομίας και της Ελληνικής αγροκτηνοτροφίας από την επικείμενη εισαγωγή σκόνης γάλακτος και πώς αυτά δεν δύνανται να αντισταθμισθούν από την εκτροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και την παραγωγή φρέσκου Ελληνικού γάλακτος?

5) Πώς θα διασφαλίσετε την τήρηση των ισοζυγίων γάλακτος των βιομηχανιών, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η αποφυγή φαινομένων Ελληνοποίησης εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας?

6) Πώς θα διασφαλίσετε το (ούτως ή άλλως εκτεθειμένο σε φαινόμενα εξαπάτησης) Ελληνικό αλλά και το ξένο καταναλωτικό κοινό από την παραπλάνηση ως προς την προέλευση και ποιότητα των προς κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν όλα θα «ζυγίζονται» στο βωμό του κέρδους?

7) Πώς θα στηρίξετε άμεσα και έμπρακτα τη γαλακτοπαραγωγική «οικογένεια» της χώρας, ξεκινώντας από τις οικογενειακές μικρές γαλακτοπαραγωγικές μονάδες έως  και τις μονάδες που με επιτυχία τόσα χρόνια εδραιώθηκαν στο χώρο και συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομία της Χώρας?

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Κατσιαντώνης

Βουλευτής Ν. Λάρισας