Σε σειρά κινήσεων ώστε να περιοριστούν δραστικά οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στα κτηματολογικά γραφεία προχωρεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Πιο σημαντικό βήμα θα είναι η πρόσληψη δικηγόρων που θα υποστηρίξουν τα γραφεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής, καθώς και μιας task force για όλη τη χώρα, ενώ μέσα στην άνοιξη θα επεκταθούν και οι ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να μην είναι απαραίτητη η προσέλευση στα γραφεία.
Όπως εξηγεί στην «Κ» ο Στέφανος Κοτσώλης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κτηματολογίου, μέχρι το τέλος του έτους είχαν ανοίξει 47 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα (απορροφώντας τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία), ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου υπολογίζεται ότι αυτά θα έχουν φθάσει τα 55, με ρυθμό 2-3 νέων γραφείων κάθε μήνα.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο στόχος ολοκλήρωσης του κτηματολογίου παραμένει το 2023.
Σήμερα, λοιπόν, βρίσκονται υπό κτηματογράφηση 32 περιοχές (ή ομάδες περιοχών) από την τελευταία φάση κτηματογράφησης και ακόμα 5 περιοχές, υπόλοιπα παλαιών προγραμμάτων.
Από αυτές, έως το τέλος του 2021:
• Σε τέσσερις περιπτώσεις έχει συλλεγεί περισσότερο από το 90% των δικαιωμάτων: σε Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα (94%), Λάρισα (93%), Δράμα και Ξάνθη (95%) και στο υπόλοιπο των Δωδεκανήσων, όπου οι δηλώσεις ξεπέρασαν τον εκτιμώμενο αριθμό (έφθασαν δηλαδή στο 111%).
• Σε ακόμα πέντε περιπτώσεις οι δηλώσεις κυμαίνονται μεταξύ 80%-90%. Πρόκειται για τα Ιωάννινα (88%), το Λασίθι (87%), την Καστοριά και τη Φλώρινα (82%), τη μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (81%) και τη Χαλκιδική (80%).
• Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δηλώσεις που έχουν συλλεγεί κυμαίνονται μεταξύ 60%-70%: στα Γρεβενά (78%), στην Κορινθία (78%), σε Βοιωτία και Φωκίδα (76%), στην Ηλεία (75%), στη «μικρή» μελέτη της Δυτικής Αττικής (73%), στην Εύβοια (72%), στη «μικρή» μελέτη Αιτωλοακαρνανίας (71%), στην Πιερία (69%), στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων (69%), στην Αρκαδία (69%), στην Αιτωλοακαρνανία (68%), στο Αίγιο (67%), σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα (67%), στη «μικρή» μελέτη Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας (67%), στη «μικρή» μελέτη Μαγνησίας (66%), στη Θεσσαλονίκη (64%), στη Μεσσηνία (64%), σε Καβάλα και Ροδόπη (63%) και στην Αχαΐα (61%).
• Κοντά στο 55% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ποσοστό που χρησιμοποιείται ως όριο για να περάσει η μελέτη από το στάδιο της συλλογής δηλώσεων στο στάδιο της ανάρτησης, βρίσκονται αρκετές περιοχές: η Κορινθία και η Αργολίδα (59%), η Λακωνία (58%), η Σάμος, η Χίος και η Ικαρία (57%), η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη (56%).
• Κάτω από το όριο του 55% βρίσκονται δύο «παλιές» μελέτες, η Λήμνος και η Λέσβος (51%) και το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και νήσων Αττικής (37%). Επίσης, οι πέντε «ορφανές»: Κυκλάδων (26%) και Ρεθύμνου (12%), στις οποίες η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021. Τα Χανιά (2%) και το υπόλοιπο Ηρακλείου (κάτω του 1%), όπου ξεκίνησαν να συλλέγονται δηλώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα. Και η περιοχή Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, το σύνολο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας εκτιμάται σε 39,12 εκατομμύρια. Από αυτά, περίπου τα 13,78 εκατομμύρια έχουν ενταχθεί στο «λειτουργόν κτηματολόγιο» (35,2%), δηλαδή στην τελική μορφή του κτηματολογίου (φωτ. INTIME NEWS).
Με πληροφορίες από Καθημερινή (Γιώργος Λιάλιος)