Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο γνωστός και αγαπητός σε όλους μας Νίκος Λυγερός θα βρίσκεται και πάλι στο ξενοδοχείο «ΟΛΥΜΠΟΣ» στον Πλαταμώνα (οδός Φρουρίου 18, info@olymposhotel.gr) την Παρασκευή 7 και 8 Ιουλίου

Την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου και στις 20.00 μμ ο ιδιοφυής μαθηματικός, στρατηγικός αναλυτής και πολυπράγμων δρ. Νίκος Λυγερός θα δώσει διάλεξη με θέμα  : ΟΛΥΜΠΟΣ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Το υψηλότερο Ελληνικό όρος «ΟΛΥΜΠΟΣ», ως τοποθεσία «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας», συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα κριτήρια επιλογής για να ανακηρυχθεί ως  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και διακρίνεται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία του.

Από το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας και το  1981   κηρύχθηκε από την UNESCO   ως  «Απόθεμα  της Βιόσφαιρας» (Biosphere Reserve).

Με τοποθεσίες ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, βαθιές χαράδρες, ρεματιές, βραχώδεις κορυφές, οροπέδια και αλπικά λιβάδια, σπήλαια, πολλά ακόμη ανεξερεύνητα, γάργαρες πηγές, πλούσια πανίδα και χλωρίδα αλλά και πολλά δρώμενα : αναρριχήσεις, ορειβατικά καταφύγια, ράφτινγκ, canyoning, φεστιβάλ κα.

Πλούσια μυθολογία συνδέθηκε με την κατοικία των Θεών, ολόκληρος ο Πιερικός Όλυμπος κηρύχθηκε ως ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος (Δίον, Πίμπλεια, Λείβηθρα, αρχαία Πύδνα κλπ), αλλά και η νεότερη Ιστορία στον Όλυμπο στάθηκε πολυτάραχη, αφού υπήρξε το κρησφύγετο διάσημων κλεφτών και αρματολών επί τουρκοκρατίας, ενώ σημαντικές μάχες δόθηκαν κατά τη ναζιστική κατοχή. Πλήθος από χριστιανικά  μνημεία τον κατακλύζουν (Μονή Αγίου Διονυσίου, Μονή Κανάλων, Μονή Αγίας Τριάδας, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το υψηλότερο της Ορθοδοξίας).

Ατελείωτοι οι λόγοι και τα επιχειρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το μυθικό αυτό όρος αξίζει και επιβάλλεται να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Tο Σάββατο στις 8 Ιουλίου και ώρα 11.00 πμ στον ίδιο χώρο διοργανώνεται masterclass για παιδιά 6 έως 8 ετών διάρκειας δύο ωρών. Μαζί τους ο βαθιά ανθρώπινος Νίκος Λυγερός θα προχωρήσει σε τεχνικές έξυπνης παιδείας με παιχνίδια που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά κατασκευάζονται από τους μαθητές του με το μεράκι και την έμπνευση που τους χαρίζει η αγάπη και το έργο του Δασκάλου. Μία εμπειρία για μικρούς και μεγάλους που αξίζει να ζήσετε. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Σύντομο Βιογραφικό

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο. Παίζει σκάκι από 2 (!) ετών. Ως ιδιοφυΐα (IQ  189 στην κλίμακα Standford –Binet : συναντάται σε 1 άνθρωπο ανά 80.000.000 ανθρώπους), είναι ιδιαίτερα πολυπράγμων. Εκτός από μαθηματικός, είναι και συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική.

Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών). 

Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή. 
Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις  που κατέγραψε συνοπτικά σε μια έκθεση 5 σελίδων, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.

Είναι μέλος της Mensa, η οποία έχει 100.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, της Mega Foundation, κ.α.  

Δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα (www.lygeros.org).

Στην προσωπική του ιστοσελίδα (Opus of N. Lygeros) υπάρχουν πάνω από 33.000 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 3000 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των da Vinci, van Gogh, Dali, Picasso, Schiele.

Ο Δρ Νίκος Λυγερός είναι στρατηγικός σύμβουλος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λυών, επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει Θεωρία Παιγνίων και Νευροεπιστήμες, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου διδάσκει Θεωρία Ομάδων και Σημασιολογία, καθηγητής προικισμένων παιδιών και δημιουργός τεστ ευφυίας. Διακεκριμένος για την επικοινωνία που έχει με τα παιδιά, ειδικευμένος στην καθοδήγηση, τη συμβουλευτική αγωγή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και γονιών, έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Νίκος Λυγερός παρότι ξεχωρίζει για 189 λόγους, πιστεύει ότι ο καθένας από μας είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας, άρα δεν είναι μοναδικός, αφού όλοι οι κρίκοι μοιάζουν, αλλά ουσιαστικός, γιατί όταν ένας κρίκος σπάσει, τότε σπάει και η αλυσίδα.