Τη νέα εποχή στη συνεργασία της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εγκαινίασε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους περιφερειάρχες της χώρας.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή επικοινωνία για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά δίμηνο, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Παράλληλα, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Στην έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε, αρχικά, στον τρόπο συνεργασίας για μία εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης.

"Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί, στο παρελθόν, δεν εκτιμώ ότι υπήρχε κατ’ ανάγκη αυτός ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως τη δρομολογούσαν οι δικές σας δράσεις", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν οι πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, με τις περιφέρειες να καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

"Τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία.

Και, αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε", ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. "Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Έχουμε, ήδη, κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες πιστεύω ότι διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική.

Αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα  της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του γραφείου Πρωθυπουργού θα είναι η γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου.

"Προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η όσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους, -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε", είπε.

Οι περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν, δε, την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που όπως σημείωσαν δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.

Στη σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

capital.gr