Μνήμες από πάλαι ποτέ κραταιά πολιτική αντιπαράθεση, με σφοδρές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, έφερε στο προσκήνιο η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια.
Πιάνοντας το νήμα των ημερών που θέλει τις σχέσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και το κύμα ακρίβειας, με τους υπουργούς να σηκώνουν το γάντι και να απαντούν σε ανάλογο τόνο αλλά και ύφος.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε την πλειοψηφία πως δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί η ακρίβεια στην αγορά. «Η κυβέρνηση κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Επιχειρεί να μας πείσει πως πέρα από αυτό που βιώνουμε υπάρχει μια άλλη εικόνα. Αν συνεχίσετε έτσι, κύριοι υπουργοί, σε λίγο καιρό δεν θα μπορείτε ούτε για επικοινωνιακούς λόγους να επισκεφθείτε σούπερ μάρκετ ή βενζινάδικο», είπε με νόημα, με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να προσθέτει: «Δεν θέλετε τις προτάσεις μας για δικούς σας ιδεοληπτικούς λόγους. Να μας πείτε αν είναι το κόστος ή η ιδεοληψία! Πάνε οι εποχές που λέγατε τσιτάτα με την εύκολη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα λογοδοτείτε συγκεκριμένα!».
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και κινδυνολογία. «Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του κόμματός σας. Κινδυνολογία, γιατί τα ίδια λέγατε και στην πανδημία και διαψευσθήκατε. Πάλι θα διαψευσθείτε. Λαϊκισμός, γιατί αρχίσατε πάλι να μοιράζετε δισεκατομμύρια χωρίς να κοστολογείτε τίποτα», είπε και πρόσθεσε: «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν! Η χώρα είχε από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ΕΕ, έχουμε υψηλό χρέος -ξέρουμε πότε δημιουργήθηκε, δεν είναι της παρούσης- που είναι βιώσιμο! Η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, η νομισματική πολιτική αρχίζει να γίνεται πιο συσταλτική και προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις με διορατικότητα».
Η ωραία Ελένη και ο κραταιός Νικόλας
Εκεί πάντως που η ένταση ανέβηκε επικίνδυνα ήταν όταν τον λόγο έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος όχι μόνο από τον τόνο της κριτικής, αλλά και από τα επιχειρήματα των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. «Θέλετε να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ; Είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους όσα άκουσα. Αυτό είναι αδικία και την αδικία δεν τη θέλω! Ούτε ο Θεός τη θέλει και γι’ αυτό θα σας τιμωρήσει! Την πλατφόρμα e-katanalotis την ξέρετε; Δεν τη δείχνετε μέσα από ένα κινητό και στον Ανδρουλάκη μπας και ξεστραβωθεί;», είπε, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της γραμματέως της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελίας Λιακούλη: «Σε ό,τι με αφορά, επειδή απέναντι στο Θείο έχω σεβασμό και έχω συνηθίσει να το χρησιμοποιώ στα πολύ δύσκολα με φειδώ! Όταν ακούω υπουργούς να αναφέρονται με τον τρόπο αυτό στον τιμωρό Θεό, όχι μόνο με εντυπωσιάζετε αρνητικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο με θλίβετε βαθιά. Τη μεγάλη ταραχή και ανησυχία σας και φουρτούνα σας μπορώ να την καταλάβω ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους».
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη και την πολιτική τακτική του να λαμβάνει ίσες αποστάσεις, κάνοντας παραλληλισμό με την Ιλιάδα και την ωραία Ελένη. «Δίνω μια συμβουλή στον κ. Ανδρουλάκη: το να πολιτεύεσαι κρυπτόμενος . Είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο. Εγώ την ονομάζω “η συνταγή της Ωραίας Ελένης”. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει οποιουδήποτε είδους περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, κοντή ή ψηλή. Ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται την Ωραία Ελένη όπως επιθυμεί. Είναι καλό για την ποίηση. Βοηθάει και στην πολιτική για λίγο. Δεν λες τίποτα για τη Novartis, λες κάτι φληναφήματα για την Πορτογαλία, αλλά με το πρώτο άρθρο σε τσακώσαμε. Γιατί σου αρέσει η Πορτογαλία του 1,3, αλλά όχι η Ελλάδα του 1,2 (σ.σ. πληθωρισμό)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα χαρακτήρισε άδικη την κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη με οικονομικό υπόδειγμα την Πορτογαλία για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως «δεν μου αρέσει η αδικία που εξάρει μια άλλη χώρα και υποτιμά τη δική του».
«Δεν είναι η ωραία Ελένη, ο κραταιός Νικόλας είναι! Χωνέψτε το! Αυτό είναι ο πρόεδρός μας! Καταλαβαίνω όσα λέτε, αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας», ήταν η απάντηση της κ. Λιακούλη.
«Έξυπνα περάσατε την ουσία, με τα λεγόμενα σχήματα του λόγου! Όλο αυτό που κάνατε είναι θέατρο», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
Τι είπε ο κ. Γεωργιάδης για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και για το κύμα της ακρίβειας είπε: «Ευθύνεται η κυβέρνηση της Ελλάδος, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής, για τον πληθωρισμό; Η έκθεση της Eurostat η προχθεσινή για τον πληθωρισμό, δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερα από τους περισσότερους. Λέτε για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, στην Ελλάδα. Σας καταθέτω, από τον FAO, τον παγκόσμιο οργανισμό για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία που δείχνουν ότι παγκοσμίως, στο σύνολο της υδρογείου σφαίρας, ότι οι τιμές των τροφίμων το 2021, φτάσανε στο υψηλότερό τους σημείο εδώ και μια δεκαετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φταίνε για την παγκόσμια αύξηση των τιμών τροφίμων; Καταθέτω και από γερμανική στατιστική υπηρεσία την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για να καταλάβετε, εν μέσω ποιου φαινομένου κυβερνούμε. Είναι ο μεγαλύτερος πληθωριστικός κύκλος που έχει γνωρίσει η ΕΕ, η Ευρώπη εν τω συνόλω και ο πλανήτης, από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι «το φαινόμενο έχει σχέση με την καραντίνα, με τα μεγάλα πακέτα στήριξης που έδωσαν στις αγορές χρήμα που με κάποιον τρόπο πρέπει να απορροφηθεί, και το χρήμα, ως γνωστόν, καίγεται για τον πληθωρισμό, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου, με την επιτάχυνση των στόχων για την πράσινη ενέργεια που έχει θέσει η ΕΕ».
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχολίασε όσα είχε παρατηρήσει νωρίτερα ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης για τη διορατικότητα του κ. Γεωργιάδη, όταν προέβλεπε ότι θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, τον Δεκέμβριο που πέρασε. «Ως προς την πρόβλεψη μου, καταθέτω χθεσινό άρθρο από το Reuters, που αναφέρει ότι δυστυχώς η ΕΚΤ έχει πολύ κακό προηγούμενο, στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει: «Απέτυχε η ΕΚΤ στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προφανώς, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος, τις εκθέσεις της ΕΚΤ τις διαβάζει και της ΤτΕ διαβάζει. Και όταν αυτά τα ινστιτούτα, που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες για να κάνουν αυτή τη δουλειά, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, ναι θα πέσω και εγώ έξω στην πρόβλεψή μου. Δικαιούμαι».
Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο των τιμών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών.
iefimerida.gr