Πρωτόγνωρη από κάθε άποψη υπήρξε η συμμετοχή του κοινού στη διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», η οποία ξεκίνησε στις 6 Μαϊου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 20 Μαϊου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την περιοχή της Θεσσαλίας τα σχόλια για το νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τις δύο χιλιάδες, όταν συνολικά στον ιστότοπο της ανοιχτής διακυβέρνησης opengov.gr. τα σχόλια ήταν 28.322.

Μόνο το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, που αφορά στις «Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς», συγκέντρωσε 10.633 παρεμβάσεις φιλόζωων πολιτών που κατέθεσαν την άποψή τους.

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο των ζώων συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλο νομοθέτημα στην ιστορία της ανοιχτής διαβούλευσης.

Η πληθώρα των παρεμβάσεων και κυρίως οι ενστάσεις των κυνηγών για κάποια σημεία του νομοσχεδίου, αναμένεται να καθυστερήσουν την ψήφισή του, αν και το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο εκκολαπτόμενος νόμος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. 

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν σαράντα φιλοζωϊκές οργανώσεις αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κανένα νομοσχέδιο δεν είναι από τα γεννοφάσκια του τέλειο και δεν μπορεί να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα καθώς και τα δυσεπίλυτα προβλήματα που προήλθαν και παγιώθηκαν από σοβαρότατες ελλείψεις και λάθη προηγούμενων νόμων».

Συμπληρώνουν ωστόσο ότι «είναι ένας νόμος που σεβόμενος τις πέντε βασικές αρχές ελευθερίας των ζώων επιθυμεί ξεκάθαρα και με ρεαλισμό να δώσει λύσει στο πρόβλημα».

Κώστας Τόλης εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)