Από το 1981 έχουν γίνει 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου mRNA στην Ελλάδα, όταν για τον κορονοϊό έχουν γίνει 14 εκατομμύρια δόσεις, ενώ στον κόσμο έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για πειραματικό εμβόλιο, ανέφερε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου,  μιλώντας στην ειδική εκπομπή «COVID19 Ώρα μηδέν» της ΕΡΤ3.

Τόνισε δε, ότι γίνεται συστηματικότατη καταγραφή και επιτήρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια. Επiσήμανε ότι οποιαδήποτε παρενέργεια από το εμβόλιο που είναι μία μόνο πρωτεΐνη του ιού, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την έκθεση σε ολόκληρο τον ιό με όλες τις πρωτεΐνες του.

Εξήγησε ακόμη ότι η ανοσία από το εμβόλιο είναι πέντε φορές ισχυρότερη από τη φυσική ανοσία. Τόνισε ότι η τρίτη δόση είναι αναγκαία σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, γιατί οι άνω των 60 δεν αποκτούν τόσο καλή ανοσία όσο οι νεότεροι.

Δεν είναι καλό μία έγκυος να κολλήσει κορονοϊό, γιατί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση, σε σχέση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες, τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ενώ ανέφερε ότι είναι άγνωστες οι συνέπειες στα βρέφη.

ertnews.gr