Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) απαντά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης. 

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, "ο Διοικητής της 5ης Υ.Πε παραχαράσσει μεν την πραγματικότητα, επιβεβαιώνει δε την υπαρκτή υποστελέχωση του Γ.Ν.Λ."

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Με την απάντηση του προς τις δημόσιες καταγγελίες της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ, η οποία κατέκλυσε τα Μ.Μ.Ε, ο Διοικητής της 5ης Υ.Πε παραχαράσσει μεν την πραγματικότητα, επιβεβαιώνει δε την υπαρκτή υποστελέχωση του Γ.Ν.Λ, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, το 20% των οργανικών θέσεων των μονίμων ειδικών ιατρών παραμένουν κενές, στην βάση ακόμα και του ακρωτηριασμένου, αντιεπιστημονικού και παράτυπου, μνημονιακού οργανογράμματος του 2012-13.

Σε ένα νοσοκομείο 300 κλινών επιβάλλεται με επιστημονικά κριτήρια να εργάζονται κατ’ ελάχιστον 160 ειδικοί ιατροί σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι από τους 23 επικουρικούς ιατρούς μόνο 15 υπηρετούν αυτήν την στιγμή, ενώ 23 μόνιμοι έμπειροι ιατροί συνταξιοδοτήθηκαν, απεβίωσαν η παραιτήθηκαν από το 2018 έως το 2021. Επίσης 5 ιατροί μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία (γυναικολόγος, βιοπαθολόγος, ακτινολόγος , χειρουργός και νευρολόγος), κάποιοι εξ αυτών με σκανδαλώδη τρόπο αμέσως μετά τον διορισμό τους. Συνολικώς προβλέπεται 8 έμπειροι ειδικοί ιατροί να συνταξιοδοτηθούν στο 2022, επιτείνοντας τις δυσαναπλήρωτες ελλείψεις, ενώ συνεχίζουν και άλλοι συνάδελφοι να σκέφτονται την παραίτηση.

Στο Ακτινολογικό Τμήμα οι 11 θέσεις του οργανισμού του 2013 έχουν γίνει 8, ενώ η μία είναι κενή χωρίς να έχει προκηρυχθεί, ούτε να προβλέπεται η προκήρυξη της και μία ιατρός συνεχίζει να έχει μετακίνηση στο άλλο νοσοκομείο της Λάρισας και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης! Συγχρόνως 2 συνάδελφοι του Ακτινολογικού Τμήματος συνταξιοδοτούνται ως το τέλος του έτους. Το τμήμα σύντομα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση και στην αντικατάσταση του υπάρχοντος αξονικού τομογράφου.

Σήμερα υπάρχουν 2 κενές θέσεις στο Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας, 3 στο Οδοντιατρικό, κενές θέσεις υφίστανται σε Μ.Τ.Ν, Μ.Ε.Θ, ενώ και το Τ.Ε.Π είναι σε δυσχερή λειτουργική κατάσταση, λόγω της εσωτερικής μετακίνησης ιατρών.

Ο Διοικητής της 5ης Υ.Πε δεν αιτιολόγησε βεβαίως με την «απάντηση» του, ούτε την απαράδεκτη κατάσταση κατά την οποία Κλινικά Τμήματα πρώτης γραμμής λειτουργούν με λιγότερους των 5 ειδικούς ιατρούς και τμήματα και μονάδες που νοσηλεύουν ευάλωτες ομάδες χρονίως πασχόντων, όπως π.χ καρκινοπαθών, λειτουργούν με το 50% μόνον του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτριών/τών.
Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με εντέλλεσθε. Η διευθύντρια εντέλλεται να καλύψει 12 ενεργείς εφημερίες και 4 ετοιμότητας, 9 ενεργείς και 3 ετοιμότητας ο μετακινούμενος Διευθυντής, 9 ενεργείς και 4 ετοιμότητας η επιμελήτρια και 6 ενεργείς και 3 ετοιμότητας παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι!) Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής εχθές εφημέρευσε άρρωστη με ορό. Νοσηλευόμενη και εφημερεύουσα ταυτοχρόνως!

Με εντέλλεσθε και καταστολή διοικείτε τα νοσοκομεία. Ντροπή. Να δωθεί τώρα άμεση λύση.
Θεωρούμε ότι η καθοδηγούμενη εκφύλιση της επιστημονικώς επιβεβλημένης δομής και οργάνωσης της θεραπευτικής και νοσηλευτικής διαδικασίας, μέσω της κατάργησης σταθερών και μόνιμων σχέσεων εργασίας, που εξασφαλίζουν το επιστημονικό κύρος, την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την αρτιότητα και την δημιουργία συνεκτικών ομάδων εργασίας, επιτείνουν τις επισφάλειες και τους κινδύνους της υποστελέχωσης της ιστορικής νοσηλευτικής μονάδας, του Γ.Ν.Λ.

Το ζητούμενο της ανανέωσης και της βελτίωσης των κτιριακών, ξενοδοχειακών και λοιπών υποδομών του Γ.Ν.Λ ανάγεται και παραπέμπεται και πάλι και κατ’ επανάληψη στην μελλοντολογία και τις αναπόδεικτες καλές προθέσεις. Πότε θα γίνει η νέα πτέρυγα και πότε θα προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση κανείς δεν μας απαντάει.

Το σκηνικό βέβαια της καθημερινότητας του Νοσοκομείου περιλαμβάνει ανελκυστήρες οι οποίοι παρά τις εξαγγελίες δεν λειτουργούν, κακές ξενοδοχειακές υποδομές, ελλείψεις, κατήφεια και κόπωση του προσωπικού. Αυτόπτες καθημερινοί μάρτυρες των συνθηκών οι χρήστες υγείας του Γ.Ν.Λ.

Συνεπής η κυβέρνηση στην σκυταλοδρομία της απαξίωσης του Ε.Σ.Υ, παρέλαβε την σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω της υποβάθμισης.

Η μεγάλη αντίφαση συνίσταται στο ότι το αποδεδειγμένα υψηλού κύρους και εξειδίκευσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν.Λ εξωθείται τεχνηέντως σε επαγγελματική εξουθένωση και πλασματική, προκλητή ανυποληψία.

Απαιτούμε:

• Την άμεση επίλυση των επιτακτικών προβλημάτων.
• Συνάντηση με τον διοικητή της 5ης Υ.Πε

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με φορείς και σωματεία για ενημέρωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.