Ποτέ δεν είναι αργά, για κάποιον που το επιθυμεί, να εκπαιδευτεί και να ενταχθεί σε ένα νέο επάγγελμα.

Η 40χρονη Γεωργία Παπασταμούλη, με καταγωγή από την Ελασσόνα, αποφάσισε πριν από έναν χρόνο να ξεκινήσει τη φοίτηση στην Αβερώφειο ΕΠΑΣ Λάρισας στο τμήμα της Ζωοτεχνίας, ώστε να αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις που θα τη βοηθήσουν να διαχειριστεί και να εξελίξει την κτηνοτροφική εκμετάλλευση που έχει αναλάβει από τον πατέρα της.

«Αποφασίσαμε με τον άντρα μου, πριν από κάποια χρόνια, και λόγω της κρίσης, να συνεχίσουμε την κτηνοτροφική εκμετάλλευση προβάτων που έλαβα από τον πατέρα μου το 2007.

Αφού πλέον είχε μεγαλώσει και ο γιος μου, είπα ότι είναι ευκαιρία να διευρύνω τις γνώσεις μου και να πάω ξανά στο σχολείο, ώστε να εκπαιδευτώ στις σύγχρονες απαιτήσεις του κτηνοτροφικού τομέα», αναφέρει η Γεωργία στην «ΥΧ».

Γνώσεις

Με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου σπουδών στην Αβερώφειο, η Γεωργία έχει ήδη εκπαιδευτεί σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διατροφή των ζώων, τα αντιβιοτικά και το περιβάλλον διαβίωσης.

«Υπάρχει και εργαστηριακό κομμάτι, δηλαδή πηγαίνουμε στα ζώα και μαθαίνουμε πρακτικά κάποια πράγματα.

Στο πρώτο έτος έχουμε μάθει επίσης για τις φυλές των ζώων, τα είδη εκτροφής, τι περιλαμβάνει μια εγκατάσταση. Επιπλέον, έχουμε μάθει για τη γεωργία σε συνάρτηση με το περιβάλλον και τις πρακτικές εκείνες με τις οποίες επιβαρύνεται λιγότερο. Η σχολή έχει πολύ ενδιαφέρον και πολύ καλούς καθηγητές», τονίζει.

Εξέλιξη της εκμετάλλευσης

Ο πατέρας της Γεωργίας διέθετε την εκμετάλλευση για 60 χρόνια, μέσα στα οποία κατάφερε να μάθει πολλά. Όπως επισημαίνει όμως η ίδια, η εκπαίδευση μπορεί να σου μάθει πολύ πιο γρήγορα και πιο σωστά αυτά που μαθαίνεις σε βάθος χρόνου.

«Μόλις ολοκληρώσω τις σπουδές μου θα γνωρίζω τα σιτηρέσια, πώς πρέπει να φάει κάθε ζώο, αλλά και τι πρέπει να φάει. Θα γνωρίζω για τη χρήση των αντιβιοτικών και κάθε εναλλακτική, αλλά και πώς να προσαρμόσω την εγκατάσταση ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη διαβίωση των ζώων».

Βικτωρία Αποστολοπούλου (ypaithros.gr)