Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι ειδικοί χτες με τον νέο σεισμό που χτύπησε χτες το βράδυ την Ελασσόνα μεγέθους 5,9 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ.

Ο λόγος είναι πως ο νέος σεισμός που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους και φθορές σε σπίτια δεν αποτελεί μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά ένα νέος σεισμός προερχόμενος από άγνωστο μέχρι στιγμής ρήγμα της περιοχής.

Παρ΄όλο που στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί τονίζουν πως δύσκολα θα συνεχιστούν οι σεισμοί τόσο πολλών Ρίχτερ, ωστόσο από χτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο, το οποίο ονομάζουν «δίδυμο σεισμό» ή «σεισμικό ζεύγος».

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν αποτελεί το πρώτο στη χώρα μας, η οποία είναι συνηθισμένη στους σεισμούς, ωστόσο σπάνια εμφανίζεται.

Την τελευταία φορά που οι ειδικοί παρατήρησαν δίδυμο σεισμό ήταν στους σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014.

Επομένως αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες πρέπει να μελετήσουν δύο διαφορετικά περιστατικά.

Το πρώτο είναι το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει πριν ενάμιση χρόνο πως κάποια στιγμή θα δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ και το δεύτερο είναι ένα άγνωστο ρήγμα, το οποίο δεν έχει προϊστορία, και βρίσκεται κοντά στο Δαμάσι, το οποίο επλήγη σημαντικά και από τον πρώτο σεισμό.

Το σπάνιο φαινόμενο έχουν εξηγήσει ήδη από χτες αρκετά σεισμολόγοι, κάνοντας την δική του εκτίμηση για την σεισμική ακολουθία.

Πάντως υπάρχει και μερίδα σεισμολόγων που ουσιαστικά τονίζουν πως είναι το ίδιο ρήγμα από διαφορετική ρηξιγενή ζώνη. Συγκεκριμένα μιλούν ουσιαστικά για δύο σεισμούς που εκδηλώθηκαν σε κοντινή απόσταση.

Λέκκας: Η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται στα βορειοδυτικά

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Αθανάσιος Παιδής και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ελασσόνα, ο οποίος ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι.

Σύμφωνα με τον κ. Παιδή, οι ζημιές από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είναι πολλές και μεγάλες. Τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα αγγίζουν ένα ποσοστό 60%.

Δεν πρόκειται για μετασεισμό, υποστήριξε ο κ. Λέκκας και εξήγησε πως είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.

Όπως είπε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.

«Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», είπε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Διχασμένοι οι ειδικοί: Ίδιο ή διαφορετικό το ρήγμα;

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3  για τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόν ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχειά δείχνουν ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δυτικός κλάδος.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που λέγεται σεισμικό ζεύγος, οπού σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος.

Απο την άλλη, ο Θανάσης Γκανάς, Γεωλόγος, Σεισμολόγος, Διευθυντής Έρευνας  στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μίλησε χθές στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 για ενεργοποίηση ενός δεύτερου ρήγματος σε συνέχεια του προχθεσινού σεισμού.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.

Στην περιοχή βρίσκεται ήδη από εχθές το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Παπαζάχος: Σχεδόν δίδυμος ο σεισμός με αυτόν της Πέμπτης στην Ελασσόνα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20.38 της Πέμπτης, 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα. Αρκετοί ήταν οι πολίτες στα Τρίκαλα, τον Βόλο και άλλες κοντινές περιοχές που βγήκαν για μια ακόμη φορά στο δρόμο μετά τη σεισμική δόνηση.

«Σχεδόν δίδυμος» ο σεισμός της Πέμπτης

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθός του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Ο Κώστας Παζάχος επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

(in.gr)