Με στόχο την προβολή της επαρχίας Ελασσόνας, μέσα από προγραμματισμένες περιηγήσεις, εκδρομές, πεζοπορίες, και αθλητικές δράσεις, που θα έχουν ως στόχο την γνωριμία με τα χωριά της επαρχίας και σημαντικών ιστορικών της μνημείων, θα αρχίσει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα δράσεων με άξονες την ιστορία, τον πολιτισμό, την φύση, τον αθλητισμό και τα μονοπάτια της επαρχίας μας.
Η όλη δράση θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας και τον συντονισμό αναλαμβάνει η Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, η επίβλεψη της δράσης στην Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη και η έρευνα για την εκπόνηση του έργου στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Βίκυ Παγγέα και Βασίλη Μανώλη.
Το εν λόγω πρόγραμμα φιλοδοξεί να κινητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει όλους τους φορείς, συλλόγους και πολίτες της επαρχίας που θα στηρίξουν τη δράση και θα προσφέρουν βοήθεια και πληροφορίες.
Το όμορφο αυτό ταξίδι της περιήγησης, της αθλητικής δράσης, της πεζοπορίας και της γνωριμίας με τον τόπο μας, ξεκινάει από το ψηλότερο χωριό της επαρχίας, τον Κοκκινοπηλό, την Πέμπτη 25 Μαΐου.
Κοκκινοπήλος
Ο Κοκκινοπηλός είναι ορεινό χωριό του νομού Λάρισας. Είναι χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 1.160 μέτρων και αποτελεί το ορεινότερο χωριό του νομού Λάρισας. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ολύμπου και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του είναι 200 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την υλοτομία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Απέχει 34 χλμ. από την Ελασσόνα, 64 χλμ από τη Λάρισα, και 50 χλμ. από την Κατερίνη.
Το χωριό είναι γνωστό και ως Κοκκινοπλός. Η ονομασία του προήλθε κατά γενική ομολογία από το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα του εδάφους. Δημιουργήθηκε γύρω στο 12ο αιώνα από Βλάχους γεωργούς και κτηνοτρόφους και στην Τουρκοκρατία αποτέλεσε λημέρι κλεφτών και αρματολών.
Κατά το 19ο αιώνα, ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να μειώνεται λόγω της εξουσίας του Αλή Πασά, τις επιδρομές των Τουρκαλβανών ληστών, αλλά και την επιδημία χολέρας που έπληξε το χωριό το 1813. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στις γύρω περιοχές, όπου αναπτύχθηκαν νεότεροι ξεχωριστοί οικισμοί, είτε απορροφήθηκαν σε οικισμούς της Πιερίας και στην Κατερίνη, όπως, για παράδειγμα, στο χωριό Μαλαθριά.
Η μεγάλη ακμή του χωριού ήρθε μετά την απελευθέρωση του 1912, όπου το χωριό αριθμούσε 2.500 κατοίκους και στο σχολείο του φοιτούσαν 300 μαθητές.
Στην Κατοχή, στο χωριό δρούσαν αντάρτες, με αποτέλεσμα να πυρποληθεί από τους Γερμανούς, οπότε και μεταπολεμικά παρατηρήθηκε και πάλι μεγάλη φυγή του πληθυσμού.
Πρόγραμμα εκδρομής
Ανεβαίνοντας προς το χωριό θα συναντήσουμε τα ασβεστοκάμινα, εκεί που τον παλιό καιρό προμήθευαν με ασβέστη όλη την επαρχία μας. Αρκετά από αυτά διατηρούνται, ακόμα και σήμερα, σε καλή κατάσταση. Θα επισκεφτούμε τις παλιές κατασκηνώσεις, και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το τριώροφο δημοτικό σχολείο, ένα πραγματικό στολίδι του χωριού, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτισμένη το 1770 και το πανέμορφο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Από την πλατεία του χωριού, σε υψόμετρο 1150 μέτρα θα ξεκινήσουμε μια όμορφη πεζοπορία, ανάμεσα στα καλντερίμια και στα σοκάκια του χωριού, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 που αποτελεί πόλο έλξης για τον ορειβατικό τουρισμό, μιας και συνδέει τον Κοκκινοπηλό με τον Μύτικα. Μέσα στο δάσος θα απολαύσουμε μια ιδανική διαδρομή στη βρύση Τσουρέκα.
Τηλ. Επικοινωνίας: κα. Τσιαντέ 6945000550 κα. Χατζηβασίλη 6973715839
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.