Στην ιστορική Τσαριτσάνη Ελασσόνας βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ για να καταγράψει και να αναβιώσει, με τη βοήθεια και τις μαρτυρίες των κατοίκων, την κουζίνα του 1821, 200 χρόνια πριν.
Η Κλεοπάτρα Οικονομίδου Μητσιμπόνα περιέγραψε ότι εκείνη την εποχή οι κάτοικοι, αλλά και οι ήρωες της Επανάστασης στην ευρύτερη περιοχή τα επόμενα χρόνια, έβαζαν στο τραπέζι τους κυρίως ό,τι έδινε η φύση.
Χόρτα και βολβούς, κριθαρένιο ψωμί, ξινόγαλα, ελιές, κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς, πίτες, μπομπότα.
Μαγείρευαν σε πυροστιές, εστίες και φούρνους απο πηλό και άχυρο.
Η κα Όλγα Καψάλη αναφέρθηκε στο πιλάφι που εκείνη την εποχή το πρόσφεραν ως κέρασμα σε λεχώνες και νύφες: ρύζι, φιδές, ζάχαρη και κανέλα.
Β. Μητρούσιας (ertnews.gr)