Σταθερό κλείσιμο της ψαλίδας στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων την τελευταία εξαετία δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (πρωτογενή στοιχεία, Εθνική Στατιστική Αρχή). Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο της χώρας ήταν στα -2,4 δισ. ευρώ, σταδιακά μειώνεται έως το 2016, που πλέον έχει πέσει στα μόλις -0,5 –περίπου– δισ. ευρώ.
Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς φαίνεται ότι οι παραγωγοί αναζήτησαν άλλες αγορές εκτός Ελλάδας για τη διάθεση των προϊόντων τους. Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν σε μεγάλο βαθμό στραφεί προς την ευρωπαϊκή αγορά λόγω δυσκολιών στις αγορές τρίτων χωρών, όπως π.χ. το ρωσικό εμπάργκο, οι οποίες επί δεκαετίες ήταν οι βασικές αγορές διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ομως η ευρωπαϊκή αγορά ζητεί καλύτερης ποιότητας και συνεπώς πιο ακριβά προϊόντα, με αποτέλεσμα να ανέβει και η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο έπαιξαν και ευνοϊκές συγκυρίες, τις οποίες όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι Ελληνες παραγωγοί και εξαγωγείς κατάφεραν να αξιοποιήσουν.
Σταθερή ανοδική πορεία καταγράφουν οι εξαγωγές την τελευταία εξαετία, της τάξης του 7,6% ανά έτος. Ο βασικότερος παράγοντας για τη διαμόρφωση ελλειμματικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων είναι οι εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, στις οποίες η Ελλάδα ξοδεύει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό το ποσοστό ελάχιστα αυξομειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Ωστόσο, σημαντικά έχει αυξηθεί το ισοζύγιο υπέρ της Ελλάδας όσον αφορά στα φρούτα και τα λαχανικά.
Το 2009 το ισοζύγιο στα φρούτα και τα λαχανικά ήταν θετικό κατά 645 εκατ. ευρώ, αλλά το 2016 ξεπέρασε σε αξία το 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης στοιχεία σταθερότητας φαίνεται να έχει και η αύξηση του θετικού ισοζυγίου όσον αφορά το ελαιόλαδο. Το 2009 το ισοζύγιο ελαιολάδου ήταν θετικό κατά 108 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 έφθασε να είναι θετικό κατά 442 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπαιξε ρόλο η αύξηση της ζήτησης χύμα ελαιολάδου από την Ιταλία και την Ισπανία. Σημαντικά βελτιώθηκε και το ισοζύγιο όσον αφορά στα ποτά που το 2009 ήταν -257 εκατ. ευρώ και το 2016 έπεσε στα -75 εκατ. ευρώ.
Το 2016 οι εξαγωγές βασικών ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων φθάνουν το 1,569 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκαν στα 501,6 εκατ. ευρώ, πορτοκαλιών νωπών και αποξηραμένων στα 173,4 εκατ. ευρώ, λαχανικών στα 405,3 εκατ. ευρώ και των φρούτων στα 489,3 εκατ. ευρώ.
Καθημερινή (Τάνια Γεωργιοπούλου)