Το υπουργείο Οικονομικών, κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, έχει επιστρατεύσει χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδοτική αρωγή των επιχειρήσεων.
Αυτά είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς επιχειρηματίες, τα γνωστά 800άρια και, πλέον, 534 ευρώ σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είχαν πληγεί σημαντικά ή, πλέον, είναι κλειστές με κρατική εντολή, και η γνωστή Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Είναι σχήματα που έχουν κατανεμηθεί σε δύο φάσεις, ενώ τώρα δρομολογείται και η τρίτη. Βέβαια αυτά τα χρήματα δεν λύνουν το πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ωστόσο δίνουν μια βαθιά «ανάσα».
Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να διαθέσει και άλλα μεγάλα ποσά για να στηριχθούν οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.
Από τα δύο εργαλεία του υπουργείου Οικονομικών στη Θεσσαλία έχουν διοχετευθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, 96,3 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο.
Και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα προγράμματα χρηματοδότησης της αναστολής των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων που πλήττονται, που πραγματοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, όπως και τα μέτρα ρευστότητας, μέσω του τραπεζικού συστήματος, που προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Από τα 96,3 εκατ. ευρώ προς τη Θεσσαλία, τα περισσότερα έχει λάβει η Μαγνησία, παρ’ όλο που δεν είναι ο μεγαλύτερος Νομός της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, η Μαγνησία έχει λάβει από τα δύο αυτά εργαλεία και κυρίως από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 35,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Λάρισα 33,6 εκατ. ευρώ, τα Τρίκαλα 15,7 εκατ. ευρώ και η Καρδίτσα 11,3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για τη Μαγνησία περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις έλαβαν, από το υπουργείο Οικονομικών, τη χρηματοδοτική αρωγή των 35,7 εκατ. ευρώ, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την περίοδο Μάρτιος – Μάιος, ενώ υλοποιείται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούνιο και σε λίγες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση της τρίτης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο.
Η Μαγνησία φαίνεται, λοιπόν, ότι έχει αξιοποιήσει περισσότερο από τους άλλους Νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δη στις τουριστικές περιοχές του Νομού, στις οποίες ο τζίρος έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση.
Περιοχές, όπως αυτές του Πηλίου και, κυρίως των νησιών των Β. Σποράδων, έχουν σημαντικές απώλειες από την καθίζηση της τουριστικής δραστηριότητας και των επισκέψεων τουριστών, εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια ήταν προορισμός για χιλιάδες κόσμου εντός και εκτός χώρας.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι σημαντικό μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τη δεύτερη φάση της διοχετεύθηκε προς τις συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές.
Ειδικότερα, από τα 35,7 εκατ. ευρώ προς τη Μαγνησία τα 25,4 εκατ. ευρώ είναι πόροι από τις δύο φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Σημαντικό μέρος από αυτά κατευθύνθηκε και εκτός της πόλης του Βόλου, κυρίως κατά τη δεύτερη φάση του χρηματοδοτικού εργαλείου, που αφορούσε τουριστικές επιχειρήσεις, λόγω περιόδου και χαρακτηριστικών του σχήματος.
Έτσι, για τις περιοχές του νομού εκτός των ορίων του Δήμου Βόλου, στις οποίες περιλαμβάνονται το Πήλιο και τα νησιά των Β. Σποράδων, η χρηματοδότηση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έφτασε τα 9,6 εκατ. ευρώ, κυρίως κατά τη δεύτερη φάση.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, θεωρείται ότι κατά την υλοποίηση του τρίτου σχήματος του χρηματοδοτικού εργαλείου του υπουργείου Οικονομικών, που θα αφορά στο κύριο μέρος της τουριστικής περιόδου και θα έχει διευρυμένα κριτήρια επιλογής, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά.
Συνεπώς, οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται και σε συχνή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένουν την τρίτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο, που λειτουργεί ως ένα δάνειο του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών, προς όλους που έχουν απώλεια τζίρου.
Και, φυσικά, μέρος αυτού μπορεί και να μην επιστραφεί, ενώ το τμήμα που θα επιστραφεί, θα γίνει σε δεκάδες μηνιαίες δόσεις μετά από ένα έτος. Πρέπει να είναι το καλύτερο και ουσιαστικότερο από τα εργαλεία χρηματοδότησης προς τον μικρό και μικρομεσαίο επιχειρηματία όλη αυτή την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, όπως αναγνωρίζει και η αγορά.
e-thessalia.gr