Με υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, αξιοποιώντας τη σωρευμένη γνώση και τα σημαντικά αποτελέσματα που κατέγραψε την προηγούμενη περίοδο, η ελληνική κοινοπραξία Enterprise Europe Network - Hellas έχει σκοπό να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Δρ. Χρίστου Δήμα, με την οποία εγκαινιάστηκε η νέα περίοδος λειτουργίας του Enterprise Europe Network - Hellas (2022 - 2025).
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Καθηγητής κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Στον χαιρετισμό του ο κ. Ταβερναράκης αναφέρθηκε στην σημασία της υποστήριξης των ΜμΕ και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τον ρόλο και στα επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Τόνισε ιδιαίτερα τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας του Enterprise Europe Network - Hellas και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ για τη μεταφορά τεχνολογίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Από τον πλευρά του ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Δρ Χρίστος Δήμας, παρουσιάζοντας τις κεντρικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικοσυστήματος της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι «η σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε
• στη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και στη θετική συμβολή του Elevate Greece ως σημείου επαφής και εργαλείου παρέμβασης της πολιτείας στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων
• στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, το οποίο παρέχει «κίνητρα σε ερευνητές και μέλη ΔΕΠ για την ίδρυση τεχνοβλαστών (spin off εταιρειών)»
• καθώς και στην αύξηση των δαπανών Ερευνας & Ανάπτυξης, που επιτεύχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός.
Για τον «μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη» στον ευρωπαϊκό χώρο και στις πολιτικές της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε ο κ. Μάκης Τικφέσης, υπεύθυνος για την παρακολούθηση του Enterprise Europe Network - Hellas, Project Advisοr, European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA).
Ο κ. Τικφέσης συνεχάρη τα μέλη της ελληνικής κοινοπραξίας για τη μοναδική αποτελεσματικότητα που επέδειξαν την προηγούμενη περίοδο. «Είμαι πραγματικά υπερήφανος. Αποδείξατε ότι η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα και παραδειγματικά σε δύσκολες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους της Ε.Ε. και στη νέα περίοδο του Enterprise Europe Network το οποίο εξελίσσεται σε ένα «δυναμικό και ευέλικτο σχήμα, που βασίζεται στην αριστεία των στελεχών του και στις νέες προσαρμοσμένες υπηρεσίες στις ανάγκες των επιχειρήσεων».
Ο Δρ Αχιλλέας Μπάρλας, συντονιστής της κοινοπραξίας για τη νέα περίοδο 2022-2025 και επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας στις ΜμΕ στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, παρέθεσε στοιχεία για την εξαιρετική επίδοση που κατέγραψε το Enterprise Europe Network - Hellas στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2021.
Πιο συγκεκριμένα, τη διετία 2020 – 2021 πάνω από 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν σε επιχειρηματικές συναντήσεις που διοργάνωσε η Κοινοπραξία, ενώ 159 ελληνικές επιχειρήσεις σύναψαν συνεργασία με επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Για την περίοδο 2022-2025 στόχος είναι να εξυπηρετηθούν πάνω από 700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων σχεδόν οι 500 προβλέπεται πως θα συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας με επιχειρήσεις του εξωτερικού. Επιπλέον, αναμένεται ότι τουλάχιστον 150 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των υπηρεσιών της Κοινοπραξίας θα εξασφαλίσουν θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα σε θέματα οικονομικής εξέλιξης, διατήρησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος συμμετέχει, από την 1η Ιανουαρίου 2008, στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network – Hellas, τον ελληνικό κόμβο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network. Στόχος της συμμετοχής είναι η συνεχής υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής ευθύνης του, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της Παγκόσμιας Αγοράς. Στην εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου για την περίοδο 2022-2025 συμμετείχε η Υπεύθυνη Τμήματος ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network κ. Στ. Βαϊνά.
Η ταυτότητα του Enterprise Europe Network - Hellas
Το Enterprise Europe Network - Hellas σχηματίστηκε το 2008. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία, το σχήμα ενισχύθηκε και αριθμεί πλέον 16 μέλη. Τον συντονισμό της κοινοπραξίας έχουν αναλάβει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Η κοινοπραξία σήμερα αποτελείται από τους παρακάτω εταίρους:
• Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
• Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
• Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
• Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ)
• Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ)
• ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Επιμελητήριο Αρκαδίας
• Επιμελητήριο Ιωαννίνων
• Επιμελητήριο Καβάλας
• Επιμελητήριο Ηρακλείου
• Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ)
• Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ - ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
• Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας, MIRTEC S.A. (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)
• Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)
• Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
• Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ)