Στην δομική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και στο νέο επιχειρείν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης κατά τις εργασίες του διαδικτυακού Business Future Forum με θέμα: “Μετά τον κορωνοϊό τί;” , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5,6,7 Μαΐου στο οποίο συμμετείχε και ο ΣΘΕΒ.
Ο Προέδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρθηκε πως η κρίση αναδεικνύει ευκαιρίες, μέσα όμως από την προαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων που ευνοούν τις πολυεπίπεδες συνεργασίες καθώς και την ανάδειξη νέου τύπου επιχειρηματικών σχημάτων.
Η υγειονομική αυτή κρίση, πέραν των επιπτώσεων, μας άλλαξε ως ανθρώπους και ως κοινωνία και αναδείχθηκαν κάποιες νέες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, οι συνέργειες, το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία, η κοινωνική συνοχή κ.λπ. οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και την επομένη μέρα από τη λήξη της πανδημίας.
Με όπλο την ολοκληρωμένη οργάνωση και τη ρεαλιστική εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού οι προοπτικές που προδιαγράφουν τον νέο σύγχρονο επιχειρηματία είναι να μπορέσει να εξελιχθεί και να πετύχει νέους ορίζοντες στην εν δυνάμει του πορεία που προδιαγράφεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Είναι γεγονός ότι, στη διάρκεια της έκτακτης αυτής κατάστασης, έγιναν αρκετά σημαντικά βήματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των υπηρεσιών είναι ένα έργο που πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια, κινητοποιώντας τις απαραίτητες αποφάσεις και δομικές αλλαγές.
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τις επενδύσεις και την απασχόληση.
«Θέλω να πιστεύω ότι αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα αλλάξουν το πρόγραμμα της απασχόλησης και των επενδύσεων και θα συνεχίσουν να επενδύουν και να απασχολούν προσωπικό.
Βασικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ισχυροποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με διατήρηση των θέσεων εργασίας και παράλληλη στήριξη της βιωσιμότητας των υγιών βιομηχανιών της χώρας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Η οικονομία πρέπει να τεθεί σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την επίλυση του κύριου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, που είναι το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο κατευθύνει πολύτιμους πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες.
Η πανδημία προσφέρει μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία δημιουργίας των όρων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Σε μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα κρίση, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα. Με τα ίδια υλικά, οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας.