Ο Δήμος Φαρσάλων από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, εγκαινίασε εχθές, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 και ώρα 20.00΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων τη νέα αρχαιολογική έκθεση «Κάστρο Καλλιθέας, Ματιές σε μια αρχαία πόλη».
Ήταν μία σημαντική στιγμή για τον Δήμο Φαρσάλων και την υλοποίηση του πολιτιστικού του σχεδιασμού και προγράμματος.
Με την έκθεση αυτή, προϊόν της γόνιμης και παραγωγικής συνεργασίας του Δήμου Φαρσάλων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά, ο Δήμος Φαρσάλων αποκτά για πρώτη φορά ένα αυθεντικό αρχαιολογικό σύνολο που θα λειτουργήσει ως προπομπός της Αρχαιολογικής Συλλογής της πόλης, που θα στεγασθεί στο παλαιό διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Το κοινό καλωσόρισε η αρχαιολόγος, ειδική συνεργάτις του Δήμαρχου Φαρσάλων Βάσω Νούλα, που στάθηκε στην πορεία και εξέλιξη της έκθεσης αυτής, από το Πανεπιστήμιο της Alberta στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, από τα Φάρσαλα στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας και τώρα πίσω στο Πολιτιστικό Κέντρο πριν από την τελική ένταξή της στην υπό δημιουργία Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων. Κλείνοντας επεσήμανε: «Είμαστε ευτυχείς και από βήματος ευχαριστούμε εγκάρδια την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κυρία Σταυρούλα Σδρόλια και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο κύριο Γιώργο Τουφεξή για την παραγωγική συνεργασία που επιτρέπει σε εμάς στον Δήμο Φαρσάλων να βλέπουμε τον σχεδιασμό και το όραμά μας να γίνεται πραγματικότητα και τις Margriet J. Haagsma και Σοφία Καραπάνου φυσικά, που συμβάλλουν τα μέγιστα για τη συμπλήρωση του αρχαιολογικού χάρτη του τόπου».
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια στον χαιρετισμό της, επικεντρώθηκε στο σπουδαίο πολιτιστικό έργο που εκπονείται στον Δήμο Φαρσάλων και στη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας σε αυτό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχεδιαζόμενη Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων, που είναι στρατηγική επιλογή και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, πέραν του Δήμου Φαρσάλων και στο πώς το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θα στηρίξει τη λειτουργία της Συλλογής. Τόνισε τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού έργου που με αφοσίωση, επιμονή και υπομονή εκπονείται στον Δήμο Φαρσάλων και εξέφρασε την άποψη ότι η ξεχωριστή κατάκτηση της νέας αυτής αρχαιολογικής Έκθεσης είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα τριών ευτυχών συμπτώσεων:
α. Της συστηματικής έρευνας, προϊόν της συνεργασίας της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Καναδικού Ινστιτούτου και της εύρεσης αξιόλογων αρχαίων καταλοίπων,
β. Της αρωγής του Δήμου Φαρσάλων, εκφραζόμενη στο Δημάρχου Άρη Καραχάλιου και της συνεργάτιδός του Βάσως Νούλα, και
γ. Της λειτουργίας του διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, που συνέβαλε τα μέγιστα και υλικά και με την τεχνογνωσία των στελεχών του και με τα εργαστήρια συντήρησης που διαθέτει.
Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε αρχικά στην τραγωδία που βιώνει η χώρα και ζήτησε από όλους να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής. Εν συνεχεία ανέφερε:
«Κατά την περσινή χρονιά, καθώς διαγραφόταν η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των αρχαιολογικών ερευνών στην οχυρωμένη πόλη του Κάστρου Καλλιθέας μας απασχόλησε το μέλλον του προγράμματος αυτού και η έμπρακτη στήριξη που μπορεί να παράσχει ο Δήμος Φαρσάλων.
Αποφασίσαμε τότε την πορεία επανασχεδιασμού και επικαιροποίησης της αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο «Κάστρο Καλλιθέας – Ματιές σε μια αρχαία πόλη», με αφορμή τον δανεισμό της στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, γεγονός πολύ τιμητικό και για τον Δήμο Φαρσάλων και για το Πρόγραμμα του Κάστρου Καλλιθέας, απόδειξη της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται εδώ.
Αποφασίσαμε, επίσης, την έκδοση επιστημονικού αρχαιολογικού οδηγού για το Κάστρο Καλλιθέας με δαπάνη, τονίζω, του Δήμου Φαρσάλων. Ο οδηγός αυτός θα είναι έτοιμος το ερχόμενο Φθινόπωρο και θα αποτελέσει θαυμάσιο προμήνυμα του τόμου της συνολικής έκδοσης της μελέτης για το Κάστρο Καλλιθέας. Και αυτή τη μεγάλη και απαιτητική έκδοση δηλώνω, με έμφαση, την πρόθεση και επιθυμία μου να τη στηρίξει ο Δήμος Φαρσάλων.
Σήμερα όμως, η πόλη ζει μια από τις κορυφαίες στιγμές των τελευταίων χρόνων με τα εγκαίνια της νέας έκθεσης για το αρχαιολογικό πρόγραμμα της Καλλιθέας.
Σήμερα, για πρώτη φορά η πόλη επίσημα φιλοξενεί μόνιμα ένα μέρος των ευρημάτων του αρχαιολογικού θησαυρού της και με τον τρόπο αυτό επιτέλους, πανηγυρίζει την οριστική απόφαση δημιουργίας επισκέψιμης Αρχαιολογικής Συλλογής στα Φάρσαλα στο τόσο σημαντικό για τη μνήμη των Φαρσαλινών κτήριο του παλαιού διδακτηρίου του 1ου δημοτικού σχολείου. Και στην απόφαση αυτή, πρέπει να προστεθεί η απόφαση δημιουργίας μουσείου της Νεώτερης ιστορίας της πόλης στο παλαιότερο σωζόμενο οικοδόμημά της, τον Πύργο Καραμίχου.
Φανταστείτε τι έχουμε κατακτήσει: δύο εμβληματικά κτήρια - τοπόσημα αποκαθίστανται αρχιτεκτονικά και αποδίδονται στην πόλη στεγάζοντας ένα εμβληματικό δίπολο, την αρχαία και τη νεώτερη ιστορία του τόπου.
Πιστεύω ότι εκφράζω τα αισθήματα όλων των συνδημοτών μου, δηλώνοντας ευτυχής που διαρκή, πιεστικά, ανεκπλήρωτα αιτήματα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας μπήκαν επιτέλους στη φάση της υλοποίησης. Ανεκπλήρωτα αιτήματα που δημιουργούσαν σε όλους μας μια αίσθηση απογοήτευσης και απαξίωσης, μια διάχυτη αίσθηση αδικίας. Και αυτό τώρα πια αποκαθίσταται!».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής Κατράνα, συμβουλευτικές οδηγίες για την εκπόνηση της οποίας έγιναν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και πρόκειται στη συνέχεια να υποβληθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), αλλά και στη διαφαινόμενη απόκτηση του ακινήτου επί της οδού Λαμίας, ιδιοκτησίας αδελφών Σίμου, με σκοπό τη στέγαση της Πινακοθήκης του Δήμου Φαρσάλων.
Τέλος, ο Δήμαρχος προσκάλεσε στο βήμα τα σημαίνοντα πρόσωπα αυτής της βραδιάς, τις Διευθύντριες του Αρχαιολογικού Προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας Margriet Haagsma και Σοφία Καραπάνου.
Η Margriet Haagsma αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία της έκθεσης και στους επιστήμονες που εργάστηκαν με αφοσίωση και για το Πρόγραμμα της Καλλιθέας αλλά και για την υλοποίηση της ασυνήθιστης και από πολλές απόψεις μοναδικής αυτής έκθεσης, όπως τη χαρακτήρισε, ενώ κλείνοντας την εισήγησή της επεσήμανε: «Ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος και η συνεργάτιδά του, κυρία Βάσω Νούλα πρέπει να επαινεθούν για την εξαίρετη εκ μέρους τους φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους».
Η Σοφία Καραπάνου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, ο αρχαιολογικός χώρος στο Κάστρο της Καλλιθέας αποτελεί ένα φυσικό αρχαιολογικό πάρκο. Καλοδιατηρημένα λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων, καλυμμένα από θαμνώδη βλάστηση και μικρά ζώα που κυκλοφορούν αμέριμνα ανάμεσά τους, είναι η εικόνα που αντικρύζει ο σημερινός επισκέπτης.
Η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Λάρισας με το Πανεπιστήμιο της Alberta μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακτήσουμε μία εικόνα για την ζωή σε αυτή την αρχαία πόλη. Αρωγός μας σε αυτή την πολύχρονη προσπάθεια ο Δήμος Φαρσάλων, τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, για μία ακόμη φορά.
Η Έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε, στοχεύει στο να παρουσιάσει στο τοπικό κοινό μία εικόνα της ζωής σε αυτή την ισχυρά τειχισμένη πόλη στην περιφέρεια της Θεσσαλίας των ελληνιστικών χρόνων.
Εκτίθενται τρισδιάστατες απεικονίσεις του λόφου με το πολεοδομικό σχέδιο, απεικονίσεις του τείχους της πόλης με τις δύο κύριες πύλες του, καθώς και τριών κτιρίων στην Αγορά της πόλης : ενός μικρού ναού, μιας στοάς και του πρυτανείου» και έκλεισε την ομιλία της με τη φράση: «Όλοι εμείς, Καναδοί και Έλληνες που είχαμε τη χαρά να εργαστούμε σε μία ανεξερεύνητη πόλη, σας προσκαλούμε να τη γνωρίσετε».
Ακολούθως οι παριστάμενοι εισήλθαν στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και θαύμασαν τα εκθέματα, με οδηγό τη Σοφία Καραπάνου. Άπαντες εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Ιερού Κλήρου, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, η Αντιδήμαρχος Κωνσταντία Μπένου, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γιώργος Τουφεξής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και φυσικά σύσσωμα τα μέλη του Ελληνό – Καναδικού Αρχαιολογικού Προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας. Ευχετήρια μηνύματα απέστειλαν οι Βουλευτές Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας ενώ παραβρέθηκε, ως εκπρόσωπος του Κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος που στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του πολιτιστικού κεφαλαίου για τη χώρα και στο σπουδαίο έργο που γίνεται στον τομέα αυτό στα Φάρσαλα.
(*) φωτογραφίες από ifarsala.gr