Εξηγήσεις για το πώς θωρακίστηκε αντιπλημμυρικά η επαρχία Φαρσάλων μετά την καταστροφή του Ιανού από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι πολίτες της πληττόμενης Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων ολόκληρη η επαρχία Φαρσάλων, τόσο εντός της πόλης όσο και τα χωριά της επαρχίας, υπέστησαν τεράστια οικονομική καταστροφή εξαιτίας της επέλασης της θεομηνίας – πλημμύρας ΙΑΝΟΣ, που προκάλεσε ζημιές στα σπίτια, στα χωράφια, στα μηχανήματα, σε αποθηκευμένες παραγωγές, στα καταστήματα και στα εμπορεύματά.
Είχε μάλιστα η κακοκαιρία αυτή αναδείξει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τις ελλείψεις στον τομέα των υποδομών, καταδεικνύοντας ότι η επαρχία Φαρσάλων χρειάζεται άμεση οχύρωση σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, την τεχνική οδοποιία, τις υποδομές.
Εδώ και ένα χρόνο υποβάλλαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση πάμπολλες ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την αποκατάσταση και την πορεία των τεχνικών αντιπλημμυρικών έργων και των έργων οδοποιίας, προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες ζημίες – στους δρόμους, στα σπίτια, στις αγροτικές καλλιέργειες και στα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων, με την εκδήλωση νέου καιρικού φαινομένου αντίστοιχης έντασης και έκτασης.
Το Υπουργείο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του το 2021, ανακοίνωσε ότι ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η επιχορήγηση αντιστοιχούσε σε ύψος 39.000.000 ευρώ και αφορούσαν διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη, του ποταμού Ιταλικού και σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο. Δεν ανακοινώθηκε όμως η επιχορήγηση προς τον Δήμο Φαρσάλων, με συνέπεια, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, όπως το Φράγμα Παλαιοδερλί Σκοπιάς Φαρσάλων, να βρίσκονται σε επικίνδυνη στασιμότητα και οι κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε διαρκείς κινδύνους.
Δυστυχώς, το χθεσινό καιρικό φαινόμενο «ΔΙΟΜΗΔΗΣ», έφερε την επαρχία Φαρσάλων στην ίδια σχεδόν δυσμενή θέση, καθώς πλήττεται από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από την έντονη βροχόπτωση. Μάλιστα εκκενώθηκε η Υπέρεια Φαρσάλων λόγω της υπερχείλισης του Ενιπέα ποταμού, ενώ μηχανήματα επιχειρούν στους οδικούς άξονες Βόλου και Λάρισας (από το ύψος των Χαλκιάδων μέχρι και τη διασταύρωση για Βαμβακού) καθώς και μηχανήματα ανατολικά και δυτικά της πόλης των Φαρσάλων να αποκαταστήσουν την ασφαλή διέλευση, ρίχνοντας χώμα στους οδικούς άξονες.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την εκτόνωση του πλημμυρικού φαινομένου, θα καταδειχθούν οι ζημίες των οδών, των αγροτικών εκτάσεων, των σπιτιών κλπ.
ΕΠΕΙΔΗ, ο ΙΑΝΟΣ είχε αποτελέσει την αφορμή, ώστε να προσχωρήσουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της επαρχίας Φαρσάλων, πλην όμως, η νέα κακοκαιρία, απέδειξε ότι ουδέν έργο και πρόνοια, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής έγινε, καθώς η ιστορία επαναλήφθηκε.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1)Ποια μέτρα ελήφθησαν μετά την επέλαση του ΙΑΝΟΥ και ποιο το ύψος της χρηματοδότησης, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων θωράκισης της επαρχίας Φαρσάλων;
2)Ισχύει η επιχορήγηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ποσού 1.000.000,00€ για την «Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών του υδραυλικών έργων του Δήμου Φαρσάλων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, που επλήγη από τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή του Σεπτεμβρίου 2020, πότε αποφασίστηκε και σε ποια ειδικότερα μέτρα απευθυνόταν;
3)Πως διαχειρίστηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό των 30 εκ. ευρώ, που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε για την αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων στους Δήμους Της ΠΕ Λάρισας και ποια η κατανομή για τον Δήμο Φαρσάλων;»