Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά την μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Αγιάς με αφορμή τις χαμηλές τιμές και την δυσκολία διακίνησης της παραγωγής των μήλων ποικιλίας GALA αλλά και συνολικά με το υψηλό κόστος και την διακίνηση των μήλων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Α.Σ Τυρνάβου για τα προϊόντα της περιοχής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τιμής, διάθεσης και ζημιών από τις βροχοπτώσεις (Ροδάκινα, Αχλάδια, Σταφύλια κ.α).Η αντιπροσωπεία έθεσε στον υπουργό τα προβλήματα με την διακίνηση και εμπορία του μήλου καθώς και τα αιτήματα τα οποία αποφάσισαν οι αγρότες της Αγιάς και διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν υπήρξε σαφής δέσμευση του Υπουργού για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Εισπράξαμε λόγια παρηγοριάς, ότι έχουμε δίκιο σε πολλά αιτήματα, το υψηλό κόστος παραγωγής, αναγνώρισε πως υπάρχει ζημιά σε προϊόντα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις που όμως δεν αποζημιώνει σαν ζημιογόνο αίτιο ο ΕΛΓΑ, πως είναι ενήμερος για τις ανοιχτές τιμές, ότι ενημερώθηκε πρόσφατα για το θέμα που προέκυψε με τις εξαγωγές και το capital control στην Αίγυπτο.

Διέψευσε τις διαρροές που υπάρχουν ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα δεν θα ισχύει ως το 2027 όπως το είχαμε κατακτήσαμε με τους αγώνες μας το Φθινόπωρο του 2021.

Μας έδωσε υποσχέσεις ότι θα αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για να εξευρεθεί λύση με την Αίγυπτο και να διερευνήσει τις επόμενες ημέρες ποσότητα των αδιάθετων μήλων να διοχετευθεί στην εγχώρια αγορά (π.χ σχολεία, νοσοκομεία, στρατός) όπως ζητήσαμε, καθώς και την εξεύρεση νέων αγορών που όμως είναι δύσκολο να βρεθούν στην χρονική περίοδο που είμαστε.

Η λύση που συζητήσαμε διεξοδικά για την Αίγυπτο και πως μπορούν να πάνε κάποιες ποσότητες μήλων εκεί, δεν διασφαλίζει ότι η παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία μπορεί να διοχετευθεί όλη αλλά ούτε πως οι τιμές με τις οποίες θα γίνει η εξαγωγή καλύπτουν το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Η αντιπροσωπεία των Α.Σ της Αγιάς ζήτησε να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την Κυβέρνηση καθώς χωρίς ευθύνη των παραγωγών έχουν χαθεί δυο μεγάλες αγορές για τα προϊόντα τους, η Αίγυπτος και η Ρωσία μετά το εμπάργκο της Ε.Ε το οποίο στηρίζει και η Ελληνική Κυβέρνηση. Καθώς και την αδυναμία της λαϊκής κατανάλωσης να απορροφήσει την παραγωγή μήλων καθώς δεν έχει αγοραστική δυνατότητα με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και το υπέρογκο κόστος ζωής.

Ο Υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο καλυπτόμενος στο γνωστό επιχείρημα για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας. Βέβαια οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να μπουκώνει με δισεκατομμύρια μια χούφτα επιχειρηματίες, βιομήχανους, εφοπλιστές. Είπε ότι θα

δει την δυνατότητα για de minimis εφόσον ανανεωθεί το ποσό για την χώρα από την νέα χρονιά.

Τονίσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ότι υπάρχουν χρήματα αλλά είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης αν θα στηρίξει τον Πρωτογενή τομέα ή θα τα δώσει πάλι στους επιχειρηματίες.

Τονίσαμε ότι δεν θέλουμε μια ζωή να ζούμε με επιδόματα φτώχειας, με «voucher”, με «pass”, δεν είμαστε ζητιάνοι αλλά σκληρά εργαζόμενοι παραγωγοί που επενδύουμε χρήματα, κόπο και ιδρώτα στον Πρωτογενή τομέα, παράγουμε και θέλουμε τα προϊόντα μας να πουλιούνται σε τιμές που να μας εξασφαλίζουν την συνέχιση του επαγγέλματος και την διαβίωση των οικογενειών μας στις ανάγκες και απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Επιπλέον θέσαμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων σε μια σειρά προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε πολλά προϊόντα, αλλαγή του κανονισμού του όπως ζητάμε εδώ και χρόνια, μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Μέσα από την συζήτηση αναδείχτηκαν κάποια ζητήματα που θέλουμε να τα θέσουμε υπόψη των αγροτών.

Δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ από το De minimis το οποίο υπάρχει ως πρόγραμμα για την στήριξη προϊόντων, για να καλυφθεί ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Δηλαδή με τα χρήματα που είναι δεσμευμένα για στήριξη αγροτικών προϊόντων και μόνο, στηρίχτηκαν οι επιχειρηματίες πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας για την κερδοφορία τους.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα φέρει νόμο για τον ΕΛΓΑ. Η πρόθεση είναι να υπάρχει μια βασική ασφάλιση για όλους και μετά αν κάποιος θέλει να ασφαλίσει περισσότερα ζημιογόνα αίτια να πληρώνει μεγαλύτερο ασφάλιστρο. Όπως λειτουργούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πχ στα αμάξια. Μας τόνισε ότι ο χαρακτήρας του ΕΛΓΑ πρέπει να είναι καθαρά ανταποδοτικός σύμφωνα με τις οδηγίες και αποφάσεις της Ε.Ε. Ισχυρισμός που καταρρίπτεται καθώς άλλες χώρες της Ε.Ε (πχ Κύπρος, Σλοβακία κ.α) έχουν ένα ασφαλιστικό σύστημα για την αγροτική παραγωγή που δεν είναι ανταποδοτικό αλλά συμβάλει και ο κρατικός προϋπολογισμός σε αυτό.

Δεν υπήρχε κάποια δέσμευση ή υπόσχεση ότι θα δοθεί Δεύτερη Δόση για επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για το θέμα που τέθηκε με ποιους όρους θα γίνεται η παραγωγή του χύμα τσίπουρου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βεζυρόπουλο ο οποίος δήλωσε ότι η εγκύκλιος που στάλθηκε 12η Αυγούστου δεν ισχύει και έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις μετά από συναντήσεις με τους αμβυκούχους και θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μετά και την συνάντηση με τον Υπουργό δηλώνουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση των αγροτών για την συνάντηση και πρόταση για συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που μπορεί να δυναμώσει την διεκδίκηση των αιτημάτων, να πιέσει την Κυβέρνηση για να δοθούν λύσεις και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας”.