Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεωργίου Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα ο απολογισμός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2023.

Κατά την αρχική τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που υλοποιήθηκε από τις ΕΔ τόσο κατά το έτος 2023, όσο και συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια.

Όσον αφορά στις στρατιωτικές υποδομές των ΕΔ, επισήμανε ότι με κομβικές παρεμβάσεις αναβάθμισης, δόθηκαν αυξημένες δυνατότητες σε σημαντικά πεδία των διακλαδικών και διυπηρεσιακών επιχειρήσεων, κάνοντας συνοπτική αναφορά στην ίδρυση και λειτουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και του νέου Στρατηγείου της, του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ, του νέου Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, της Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, στην αναβάθμιση της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας, στην ανακατασκευή και επέκταση της Βάσης Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΙδικών Δυνάμεων, καθώς και στο γεγονός ότι τέθηκε σε εφαρμογή η κατασκευή του νέου Εθνικού Ναυστάθμου στην Κρήτη και η δημιουργία Ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου.

Αναφερόμενος στο προσωπικό των ΕΔ και στις προσπάθειες ενίσχυσής του, επισήμανε την αύξηση κατά σχεδόν 30% των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, καθώς και την πρόσληψη 15.580 νέων στελεχών για την πενταετία 2020-2025, η οποία σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης των οπλιτών θητείας στις μονάδες της παραμεθορίου αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοινωνικό έργο των ΕΔ, την συνδρομή σε περιοχές πληγείσες από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές στον Έβρο και οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας.