Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια, ύστερα από πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ, με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όλοι οι καλλιεργητές σιτηρών καθώς και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Κιλελέρ μετά τον αλωνισμό να προβούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα αγροτεμάχιά τους και στα ποιμνιοστάσιά τους.
Ιδιαίτερα όσων τα κτήματα βρίσκονται πλησίον των οικισμών, των χέρσων ορεινών εκτάσεων και των αλσυλίων του Δήμου για την προστασία τους από τις πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην άψογή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των άλλων κατέγραψε ότι « …είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ με τους προέδρους των κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση φωτιάς.
Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Κιλελέρ για την πυροπροστασία θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το δασαρχείο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέση τους.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να συνεργαστούν με την Πυροσβεστική και να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις άντλησης νερού από ιδιωτικές πομόνες εάν και εφόσον χρειαστεί.
Οι πρόεδροι επίσης πρέπει να μεριμνήσουν να υπάρχουν ομάδες εθελοντών και διαθέσιμα τρακτέρ στα χωριά τους τα οποία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην κατάσβεση πιθανής φωτιάς.
Από την πλευρά του ο Δήμος Κιλελέρ ξεκίνησε και συνεχίζει τη συντήρηση δασικών κι αγροτικών οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, προέβη ήδη στον έλεγχο και τη συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων (πυροσβεστικοί κρουνοί) καθώς και των δημοτικών γεωτρήσεων και συστηματικά καθαρίζει την άγρια βλάστηση για να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τα αγριόχορτα.
Με το συντονισμό, τη στενή συνεργασία αλλά και τον σαφή καθορισμό των ρόλων των εμπλεκόμενων φορέων, την υπευθυνότητα όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού».
Από την πλευρά του διοικητής των ΠΥ ν. Λάρισας Ζ. Μπρούζας αναφέρθηκε σε θέματα πυροπροστασίας που έχουν να κάνουν με την καύση σιτοκαλαμιών τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, κατόπιν άδειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κάτω από την επίβλεψη και τη βοήθεια των αγροτών και των αγροτικών τους μηχανημάτων.
Κατέγραψε επίσης ζητήματα που αφορούν στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των οικισμών τα οποία κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς και δήλωσε ότι οχήματα της υπηρεσίας θα περιπολούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή επιστασία καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο.
Ο κ. διοικητής ενημέρωσε επίσης τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι η πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να δηλώνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτεμάχια τα οποία έχουν καεί χωρίς άδεια καύσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες.
Εισηγήσεις στη σύσκεψη έκαναν ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρεια Θεσσαλίας Β. Καραλής, η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, ο διοικητής του Α’ Πυροσβεστικού σταθμού Λ. Κίτσιος και ο υπαστυνόμος Β’ Σ. Τριανταφύλλου από το ΑΤ Κιλελέρ.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους για την καλύτερη οργάνωση των αντιπυρικών μέτρων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣ Σ. Καλέτσιος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Ι. Μπακαλόπουλος, Χ. Χατζούλης και Αλ. Χονδρονάσιος, πρόεδροι και μέλη των ΤΣ των κοινοτήτων του Δήμου Κιλελέρ, η δασονόμος Αν. Μπάκαβου, εκπρόσωπος του δασαρχείου Λάρισας, η ομάδα εθελοντών ΕΟΔΥΑ και ο Δ. Αχιλλείου εκπρόσωπος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.
Στο τέλος της σύσκεψης οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι επικεφαλής της Πυροσβεστική αντάλλαξαν τα τηλέφωνά τους για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός σε περίπτωση φωτιάς.