«Εισάγουμε 4 δισ. τρόφιμα. Τι περήφανος να είμαι ως Έλληνας όταν μου λένε οι Ευρωπαίοι πως σε δανείζω για να φας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην ημερίδα με θέμα: «Καινοτομία διαχείρισης κλιματικής αλλαγής και κυκλικής οικονομίας» που έγινε αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ο κ. Γούλας συμπλήρωσε ότι «Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά είναι στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά που φτάνουν στα 2.5 δισ. Με αυτήν την λογική δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα. Πρέπει να έχει στόχους συγκεκριμένους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δώσουμε στα τρόφιμα στα οποία εισάγουμε» και πρότεινε «Τόσες χιλιάδες παιδιά βγαίνουν στο εξωτερικό. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτούς στο επάγγελμά τους για να έχουμε αποτέλεσμα. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει 35 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μόνιμη γιατί δεν θέλει ο νέος να πάει στο εξωτερικό αλλά να μείνει στη χώρα του».
Η ημερίδα που διοργανώθηκε από το «Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας» Θεσσαλίας και το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και εδαφικών πόρων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο που αφορά στην κλιματική αλλαγή, έγιναν παρουσιάσεις για την καινοτομία ελέγχου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή ενσωματώνοντας τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Δράσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο οικονομικά βιώσιμης γεωργίας, επιλεγμένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα προταθούν ως εναλλακτικές καλλιέργειες, φιλικές προς το περιβάλλον.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, σχετιζόταν με την κυκλική οικονομία και τις παραμέτρους ωριμότητας καινοτομίας που πρέπει να ελέγχονται σε αυτή κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών πλάνων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή και σε αστικά κέντρα που μορφοποιούνται σε έξυπνες πόλεις. Έτσι, ως βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας αναλύονται το νερό, η γεωργική παραγωγή, η διατροφή, η προστασία από επιδημιολογικής αξίας επιβλαβείς οργανισμούς και η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Χαιρετισμοί
Ο διευθυντής Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος ΚΤΕ Θεσσαλίας αλλά και διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Dr. Αλέξανδρος Παπαχατζής εξήγησε πως «η σκέψη για να διοργανώσουμε αυτήν την ημερίδα είναι για να δώσουμε το βήμα στη νέα γενιά. Στους νέους επιστήμονες οι οποίοι σαν συνεργάτες πρέπει να έχουν το βήμα για να παρουσιάσουν τα όνειρά τους και τις ιδέες τους τόσο για το περιβάλλον όσο και για την επιστήμη».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων αλλά και διευθύντρια του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγήτρια Dr. Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ότι αφορά στο περιβάλλον μας αφορά όλους. Δεν είμαστε το περιβάλλον και εμείς. Είμαστε όλοι μαζί περιβάλλον. Θεωρώ πως η οποιαδήποτε προσπάθεια θα πρέπει να αρχίσει από την εκπαίδευση. Να αλλάξει η νοοτροπία. Η νοοτροπία των Ελλήνων είναι τόσο άσχημη πως δεν εισάγουμε μόνο τρόφιμα αλλά εισάγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από χώρες που έχουν μια χλωρίδα πολύ μικρότερη από αυτήν της Ελλάδας».
Τέλος ο Διευθυντής του ΚΤΕ Θεσσαλίας, καθηγητής του τμήματος πολιτικών Μηχανικών ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Ξενοφών Σπηλιώτης είπε «Αυτό που λείπει είναι η αδυναμία της Ελληνικής κοινωνίας να υιοθετήσει τέτοιου είδους καινοτομίες. Να προάγει τέτοιου είδους τεχνολογίες και τις συνδέσει με την παραγωγή. Αν λύσουμε αυτό το θέμα τότε θα γίνουμε συνοδοιπόροι με την Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία είναι το νέο modus Vivendi».
Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση επενδυτών αγροτοδιατροφικού τομέα, ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών, στελεχών δημόσιας διοίκησης, στελεχών δημόσιας υγείας και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και κυκλικής οικονομίας.
ypaithros.gr