Πράσινο φως για την υλοποίηση εργασιών αναστήλωσης και επανάχρησης του κτηρίου Μπεζεστένι στο Λόφο του Φρουρίου, άναψε από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) και ειδικότερα στην πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.
Ο φάκελος του έργου, που κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων, τον περασμένο Αύγουστο, εγκρίθηκε και έτσι πλέον περνάει στη φάση της προκήρυξης του. Θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5,3 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που ικανοποιεί μια μακροχρόνια προσπάθεια της Λάρισας για την ανάδειξη του κτηρίου της Οθωμανικής περιόδου και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Λόφο του Φρουρίου αλλά και παράλληλα την ανάδειξη του ιδιαίτερα κομβικού ρόλου που διαδραμάτιζε η πόλη της Λάρισας, σε όλες τις ιστορικές περιόδου.
Αλλωστε, το Μπεζεστένι αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της πόλης και κατέχει με την παρουσία του δεσπόζουσα θέση στο ευρύχωρο πλάτωμα του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, η οποία αποτέλεσε θέση συνεχούς κατοίκησης και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εποχές αφού είναι το μοναδικό ύψωμα που διαθέτει η πόλη της Λάρισας.
Πρόκειται για μεγάλη σκεπαστή αγορά, που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς το διάστημα 1484-1506 μ.Χ. Το Μπεζεστένι αποτέλεσε, έκτοτε, και για τρεις περίπου αιώνες, το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς -αληθινό κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας - και των πολυάριθμών επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης, με το τσαρσί και το παζάρι. Αποτέλεσε επίσης φρούριο της πόλης λόγω της στιβαρότητας της κατασκευής του. Σήμερα σώζονται μόνον οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος
Σύμφωνα με την μελέτη η επανάχρηση του κτιρίου, , θα περιλαμβάνει εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων. Αποτελεί παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ενός κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον για την πόλη, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με το πλέγμα διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Λάρισας.
Με το έργο αυτό, το κτήριο, αναβαθμίζεται και τίθεται σε χρήση ενισχύοντας έτσι, και σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, το τουριστικό κεφάλαιο της πόλης. Η αναστήλωση και επανάχρηση του κτηρίου ολοκληρώνει την στρατηγική του Δήμου για την ανάπλαση του Λόφου Φρουρίου και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πόλης.
Η κεντρική ιδέα της μελέτης είναι να γίνουν στο υπάρχον κτήριο μόνο εκείνες οι επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την στερέωση, επισκευή, ανάδειξη καθώς και διατήρηση της δομής του. Για το λόγο αυτό η νέα προτεινόμενη κατασκευή – δάπεδο, πατάρι, νέος τοίχος, επικάλυψη - είναι τελείως ανεξάρτητη από τον υπάρχοντα τοίχο. Εσωτερικά γίνονται μόνον οι απαραίτητες εκσκαφές για την κατασκευή των βάθρων από μπετόν του νέου μεταλλικού φέροντα οργανισμού. Το κτήριο όπως διαμορφώνεται έχει εμβαδό κύριων χώρων: 1.110,25μ2 (ισόγειο χώρο 618,12μ2, όροφο-πατάρι 492,13μ2) και υπόγειο-βοηθητικούς χώρους 195,84μ2 (Συνολικά 1.306,09 μ2).
Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα, την συντήρηση και αναστήλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή και όλων των Η-Μ εργασιών που απαιτούνται.
«Πράσινο φως» για την αναστήλωση του κτιρίου Μπεζεστένι - 2,5 εκατ. ευρώ για το έργο
Λάρισα | 15 Οκτ 2018, 17:08
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.