Στους 40-50 ανήλθαν το 2018 οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με φυματίωση στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα. Η παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης είναι στις 24 Μαρτίου και η Πνευμονολογική Κλινική προγραμματίζει ενδιαφέρουσες δράσεις.
H φυματίωση παραμένει η πρώτη λοιμώδης αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη φυματίωση και σχεδόν 30.000 άνθρωποι ημερησίως αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. H παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου έσωσε 54 εκατομμύρια ζωές από το 2000 και μείωσε τη θνητότητα από τη νόσο μέχρι 42%.
Ο πρώην πρύτανης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στην Ελλάδα. Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας νοσηλεύτηκαν το 2018 40-50 ασθενείς. Η φυματίωση είναι μικρόβιο που εκδηλώνεται, όταν οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι. Από την εικόνα που έχουμε, οι ασθενείς με φυματίωση ήταν κυρίως Έλληνες, ηλικίας είτε 20-25 ετών είτε 70-80 ετών. Από την άλλη τα αυξημένα περιστατικά πρέπει να ενεργοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς για τον έλεγχο περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς νοσούν από τη φυματίωση, αλλά συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στους χώρους εργασίας και αλλού με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Άλλωστε η φυματίωση μεταδίδεται με τον αέρα και το 80% των περιστατικών έχει να κάνει με τον πνεύμονα.
Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε πως πιθανότατα στην Ελλάδα δηλώνεται για διάφορους λόγους μόνο το 1/3 των περιστατικών φυματίωσης που προκύπτουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
e-thessalia.gr