Την ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας χθες Δευτέρα, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη, για το μείζον ζήτημα του φαινομένου που είναι συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή και που απειλεί τον πρωτογενή τομέα και την Ελληνική ύπαιθρο.

Στην τοποθέτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθύμισε πως «το 1994 ψηφίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η σύμβαση για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης, φαινόμενο το οποίο προέρχεται από την ολοένα και αυξανόμενη κλιματική αλλαγή.

Το 1997 με τον νόμο 2463/1997 κυρώθηκε αυτή η σύμβαση. Αμέσως συστήθηκε μια εθνική επιτροπή για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης. Αυτή η επιτροπή πρόεδρο είχε τον κ. Γιάσογλου και μέλη τον κ. Ζερεφό, τον κ. Τσαντίλα, τον πρώην διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ.

Αυτή η επιτροπή κατέληξε και εισηγήθηκε το ελληνικό εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ερημοποίησης της αγροτικής γης και της υπαίθρου. Κυρώθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο και με σχετική υπουργική απόφαση. Πρόσφατα υπήρχε μια τηλεδιάσκεψη με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, ερωτάται το Υπουργείο και η Κυβέρνηση τι σκοπεύετε να κάνετε, με συγκεκριμένες ενέργειες, για τη σύσταση ή όχι της επιτροπής για το φαινόμενο αυτό της καταπολέμησης της ερημοποίησης, της μείωσης της γονιμότητας των εδαφών μας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και οφείλετε, εκτός από τη διαχείριση των προβλημάτων που έχετε στο Υπουργείο, να θέτετε και στόχους και συγκεκριμένα με ιεραρχία κατά προτεραιότητα.

Με την ερώτηση δεν ρωτάμε απλά, αλλά προτείνουμε να συσταθεί άμεσα η εθνική επιτροπή για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης.

Δεύτερον, να επικαιροποιήσει το σχέδιο. Πιθανόν να χρειάζεται και επικαιροποίηση. Τρίτον, να εκπονηθεί και ένα σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών, των αγροτών.

Πιστέψτε με, είναι ίσως από τα σημαντικότερα προβλήματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, όταν τα εδάφη δεν θα είναι γόνιμα. Πρόσφατα, λόγω του «Ιανού», είχαμε τεράστιες ζημιές σε Θεσσαλία, Καρδίτσα και Φάρσαλα. Πολλά από τα χωράφια δυστυχώς δεν θα έχουν την ίδια γονιμότητα.

Μία βασική προϋπόθεση που έθετε το σχέδιο, κύριε Υπουργέ, ήταν η κατάρτιση των εδαφολογικών χαρτών, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, παρ’ όλο που είχαν συσταθεί δύο επιτροπές, παρ’ όλο που κατέληξαν σε πόρισμα. Είναι όχι απλά κρίσιμο, είναι πάρα πολύ σημαντικό η εκάστοτε πολιτεία, η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να έχει μια εικόνα για τη γονιμότητα των εδαφών στη χώρα μας».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ

Στην απάντησή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, παραδέχθηκε πως «από το 2001, όταν συντάχθηκε το πρώτο σχέδιο δράσης κατά της ερημοποίησης, δεν έχει ουσιαστικά υποστηριχθεί παρά αποσπασματικά σε κάποιες περιόδους» και πρόσθεσε πως «την εικόνα αυτή είμαστε αποφασισμένοι και με την δική σας προτροπή και συνεργασία να την αλλάξουμε».

Προς τον σκοπό αυτό και σε απάντηση των ερωτημάτων του κ. Κόκκαλη, ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε μία σειρά ενεργειών η οποία και είναι:

Πρώτον η ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η οποία θα επικαιροποιήσει το εθνικό σχέδιο δράσης, προκειμένου να αποτυπώσει πλέον τη σημερινή κατάσταση, τη σύγχρονη, την υφιστάμενη κατάσταση και την έκταση του φαινομένου γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια.

«Η Επιτροπή αυτή, συνέχισε ο υπουργός, θα στελεχωθεί, όπως και τότε, από έγκριτους εξειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, ενώ τα αποτελέσματα αυτού του εθνικού σχεδίου δράσης θα ληφθούν, βεβαίως, υπ’ όψιν και στον σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ.

Δεύτερον, δίνουμε λύση στο θέμα της καταβολής της συνδρομής της χώρας μας στη Γενική Γραμματεία της ανωτέρω σύμβασης. Το θέμα αυτό χρόνιζε και παρέμενε ουσιαστικά ανενεργό την τελευταία δεκαετία μετά τη μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, η οποία ήταν αρμόδια για την πληρωμή της συνδρομής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκεί χάθηκε λίγο η μπάλα αυτά τα χρόνια. Εμείς την επαναφέρουμε.

Έχουμε βρει, λοιπόν, τους πόρους και ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση για την τακτική πλέον καταβολή της συνδρομής από τον προϋπολογισμό του δικού μας Υπουργείου.

Τρίτον, κινούμαστε δυναμικά για την εξεύρεση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για παράδειγμα, το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», καθώς και το εργαλείο LIFE για το περιβάλλον, το οποίο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε -ήδη τώρα που μιλάμε- με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέταρτον, εντάξαμε στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025», στο σκέλος που αφορά στο Υπουργείο το δικό μας, ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής και διαχείρισης εδαφολογικών δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού ερημοποίησης.

Πέμπτον, σπεύσαμε και ξεκινήσαμε συνεργασίαμε το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε κοινό σχεδιασμό και για τις άλλες δύο διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτή δηλαδή της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνιούν και αγωνίζονται για τα ζητήματα αυτά.

Έκτον, προχωράμε σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ για την αναδιάταξη του Κανονισμού Ασφαλίσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες κλιματικής αλλαγής και να αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται από αυτήν. Αυτό το ξέρετε πολύ καλά. Είναι επίσης ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο θέμα. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Λυκουρέντζο και τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Τέλος, εντάσσουμε καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών μας, αλλά και του συνόλου των συμπολιτών μας στο πλαίσιο ακριβώς της διαβούλευσης της νέας ΚΑΠ, την οποία θα ξεκινήσουμε μόλις το επιτρέψουν και οι συνθήκες του κορωνοϊού».