Προχωρά στην κατασκευή το έργο της ενεργειακής ανάβαθμισης του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.058.093,12 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, με δικαιούχο και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Γ.Σ.Ν. Λάρισας, νοσηλευτικό ίδρυμα, συνολικής επιφάνειας 9.300 m2, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται το 1934.
Το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας διαθέτει μόνιμο προσωπικό 175 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των οπλιτών θητείας, ενώ έχει δυναμικότητα νοσηλείας 200 ασθενών. Το κτήριο αποτελείται από τρία επίπεδα, υπόγειο ισόγειο και όροφο.
«Για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σημαντικά έργα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του στρατού και ενισχύουν τον επιχειρησιακό του ρόλο και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
Μεταξύ αυτών και η ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, που αποτελεί σημαντική νοσοκομειακή υποδομή της Θεσσαλίας με μεγάλη προσφορά στην υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, προκειμένου το κτίριο να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί ως προς τη λειτουργία του, να γίνει πιο φιλικό και να μειωθεί το ενεργειακό του αποτύπωμα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Στοιχεία έργου
Με το έργο, πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά το νοσοκομείο και ταυτόχρονα οι συνθήκες θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το 404 Γ.Σ.Ν παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στο προσωπικό των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και σε κατηγορίες ιδιωτών που καθορίζουν αποφάσεις του ΥΕΘΑ.
Οι παρεμβάσεις
Από την Ενεργειακή Επιθεώρηση το κτίριο να κατατάσσεται στη Ζ’ Ενεργειακή κλάση. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις σε θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης και φωτισμό, καθίσταται, επιτακτική η ανάγκη εκτεταμένων παρεμβάσεων τόσο στο κτιριακό κέλυφος όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό με σκοπό τη δραστική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αλλά και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το έργο βασίζεται σε Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, και αφορά στις ακόλουθες εργασίες βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου:
•Τοποθέτηση θερμομόνωσης στη στέγη με επίστρωση θερμομονωτικών πλακιδίων εξηλασμένης πολυστερίνης.
•Αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων από κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλούς υαλοπίνακες.
•Εγκατάσταση συστοιχίας από λέβητες φυσικού αερίου συμπύκνωσης καυσαερίων για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης του νοσοκομείου.
•Τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων τύπου split unit inverter.
•Εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου με 3 θερμοδοχεία, 1000lt χωρητικότητας το καθένα, για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης.
•Εγκατάσταση θερμικού ηλιακού συστήματος με επίπεδους επιλεκτικούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 30 (m2) στη στέγη του κτηρίου για την κάλυψη μέρους των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης.
•Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από φωτιστικά τύπου LED.
•Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 40,2 KW με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού.
•Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτηρίου (BEMS).
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις το κτήριο προβλέπεται να αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, στη Β Ενεργειακή κλάση.