Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) στη Λάρισα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζεται το Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, στην οδό Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), μιας υποδομής «ιδιαίτερα ενεργοβόρας και με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κτιριακές υποδομές του», παρεμβάσεις «στο σύνολο των οποίων είναι σύμφωνα με το πνεύμα του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων».
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υποστήριξε τα εξής: «Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκο Παπαγεωργίου, τη Διοίκηση του ΤΕΕ και τις υπηρεσίες μας προχωράμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λάρισα.
Είναι ένα έργο ουσίας καθώς στόχος του είναι το κτίριο να εκσυγχρονιστεί ως προς τη λειτουργία του, να γίνει πιο φιλικό και να μειωθεί το ενεργειακό του αποτύπωμα στο περιβάλλον. Με τα έργα μας συγχρονίζουμε τις πόλεις μας με την εποχή μας.
Με σχέδιο και προγραμματισμό παρεμβαίνουμε, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές μας, ώστε τα δημόσια κτίρια να ανταποκρίνονται στις ανάγκες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή»
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κωνσταντίνο, για το ενεργό ενδιαφέρον του ιδίου και την θερμή προσπάθεια των υπηρεσιών της περιφέρειας, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του ΤΕΕ στη Λάρισα.
Το ιδιόκτητο κτίριο του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος βρίσκεται στην παραποτάμια οδό Τάκη Τσόγκα (πρώην Καλλιθέας) στη Λάρισα, σε οικόπεδο που αγοράστηκε από τον Δήμο Λαρισαίων το 1972.
Το 1977 ύστερα από Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που προκηρύχτηκε από την Διοικούσα Επιτροπή, αναδείχτηκε καλύτερη η μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου «ΟΜΑΔΑ 5». Το 1979 δημοπρατήθηκε ο φέρων οργανισμός του κτιρίου και το 1982 η αποπεράτωσή του. Είναι πενταόροφο (ισόγειο, 4 όροφοι και υπόγειο).
Σε αυτό στεγάζονταν εκτός από τις υπηρεσίες του ΤΕΕ, υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ τα τελευταία χρόνια εκεί εδρεύει και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η ένταξη του κτιρίου στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση των υποδομών στη Θεσσαλία, την εξοικονόμηση χρημάτων από τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης της ενέργειας είναι:
Οικοδομικές: Με εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιών του κτιρίου. Θερμομόνωση ορόφων από την εσωτερική πλευρά. Θερμομόνωση δωμάτων. Θερμομόνωση στεγών. Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης.
Ηλεκρομηχανολογικές: Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης – κλιματισμού. Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος φωτισμού.
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συτήματος. Στόχος της παρέμβασης είναι να μειωθεί το ετήσιο κόστος θέρμανσης, καθώς και να βελτιωθούν οι θερμικές συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό των χώρων.
Απώτερο όφελος αναμένεται να αποτυπωθεί στη βελτίωση της απόδοσης των υπαλλήλων και των χρηστών του κτιρίου.
Το έργο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.