Τρομακτικά μοιάζουν να είναι τα όσα προβλέπει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ τον ερχόμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέλη της ιατρικής κοινότητας, που βρέθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο Λάρισας προκειμένου να συμμετέχουν σε σχετική σύσκεψη για να προκύψει ψήφισμα αντίδρασης.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στον κανονισμό που φέρνει οριζόντιες περικοπές στο προσκήνιο, αφού κανείς ασθενής δεν θα μπορεί να φιλοξενείται σε κέντρο αποκατάστασης πέραν των έξι μηνών, εκτός και αν κληθεί να βάλει το χέρι στη δική του τσέπη, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει τίποτε από εκεί και πέρα, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας.
Yπογράμμισε μάλιστα ο κ. Καλογιάννης τις πολιτικές μνημονίων στα οποία ακόμη είμαστε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τόσο με τις προηγούμενες όσο και με τη νυν κυβέρνηση.
Κατηγορηματικός ήταν από την άλλη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ότι οι ασθενείς με βάση τις οριζόντιες περικοπές που εφαρμόζονται οδηγούνται στον θάνατο! Επεσήμανε δε ότι καμία περικοπή από εδώ και πέρα δεν μπορεί να είναι αποδοτική αλλά μόνο καταστροφική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και ιδιοκτήτης κέντρου αποκατάστασης, Αχιλλέας Νταβέλης αναφερόμενος στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στα όσα προκύπτουν από εδώ και πέρα τόσο για τα κέντρα αποκατάστασης όσο και για τους εργαζόμενους σ αυτά.
Ο κ. Γιαννακόπουλος παράλληλα σημείωσε ότι υπερβολές και έλλειψη ελέγχων των προηγούμενων ετών στα κέντρα αποκατάστασης δεν μπορούν να οδηγήσουν σε οριζόντιες περικοπές που οδηγούν τους ασθενείς στον Καιάδα.
«Θα γεμίσουν ΜΕΘ και ΜΑΦ των νοσοκομείων»
Την ίδια στιγμή έξω από το Δημαρχείο Λάρισας διαμαρτύρονταν τόσο εργαζόμενοι των κέντρων αποκατάστασης όσο και συνοδοί ασθενών, σημειώνοντας την ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο νέος κανονισμός. Μάλιστα η κα Γιώτα Κωνσταντινίδου, έχοντας τον άνδρα της εδώ και αρκετό καιρό σε κέντρο αποκατάστασης, προερχόμενη από περιοχή εκτός Θεσσαλίας, εξέφρασε την αγωνία της για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ η φυσίατρος κέντρου αποκατάστασης της Λάρισας, Μαριάννα Φραγκάκη ήταν κατηγορηματική πως ο νέος κανονισμός δεν βασίζεται σε κανένα ιατρικό πρωτόκολλο.
Ενδιαφέρον είχε πάντως η τοποθέτηση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολου Κομνού που διερωτήθηκε τι θα γίνουν όλοι οι ασθενείς που δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε κέντρο αποκατάστασης. «Θα γεμίσουν οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ και δεν θα υπάρχει καμία κλίνη για άλλους ασθενείς» προέβλεψε ο κ. Κομνός, στεκόμενος και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Μάλιστα σε εκείνο το σημείο έκανε και μία ιστορική αναδρομή, αναφέροντας ότι με την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έγινε μελέτη επί κυβέρνησης Σημίτη για το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου, με στόχο να έχει κλίνες αποκατάστασης αλλά και μονάδα τραύματος. «Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από συναδέλφους πανεπιστημιακούς» ήταν η συνέχεια της εξιστόρησής του.
«Πρόχειρα γραμμένος»
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εξάλλου και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ (πλέον) Γιώργος Κατσιαντώνης που χαρακτήρισε καταστροφικό τον νέο Κανονισμό, αλλά και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Μπαργιώτας που έστρεψε τα πυρά του κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πρόχειρη σύνταξη του κανονισμού και την ψήφισή του από τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ. «Μάλιστα, κάποιες ομάδες ασθενών όπως οι διαβητικοί αλλά και η Ομοσπονδία των ΑμΕΑ μόλις είπαν ότι ο κανονισμός τους δημιουργεί προβλήματα, διαγράφηκαν διατάξεις του άμεσα» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος ΕΚΠΥ έχει πάρει ΦΕΚ, ωστόσο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο. Οπότε, υπάρχει ένα δεδομένο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταγραφούν αντιδράσεις και να υπάρξουν πιέσεις ώστε με Κοινή Υπουργική Απόφαση να αλλάξει ο νόμος. Αλλά και πάλι, τα πράγματα, όπως ήταν κοινά παραδεκτό στη σημερινή σύσκεψη, είναι πολύ δύσκολα...
Χρυσόστομος Τρίμμης (thessaliatv.gr)