Η Φανή Χαλκιά αθωώθηκε ομόφωνα από το Εφετείο για την κατηγορία περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών, το 2008, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Μια ιστορία πολλών ετών έλαβε αίσιο τέλος για τη Φανή Χαλκιά. Η χρυσή ολυμπιονίκης του 2004 στα 400μ. εμπόδια απαλλάχθηκε ομόφωνα από κάθε κατηγορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών. 

Το Εφετείο έκρινε πως η 37χρονη (σήμερα) πρώην πρωταθλήτρια είχε πέσει θύμα κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων, όπως και τον προπονητή της (κι άλλοτε πρωταθλητή των 200μ.) Γιώργο Παναγιωτόπουλο, που αντιμετώπιζε την κατηγορία τα ης προμήθειας των συγκεκριμένων ουσιών. 

Η Φανή Χαλκιά είχε βρεθεί θετική στην ουσία μεθυλτριενολόνη λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ωστόσο μετά από μεγάλο αγώνα, δικαιώθηκε 8 χρόνια μετά.

Ανακοίνωση από την ΑΕΛ και το δικηγορικό γραφείο του Κούγια

Το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου μας κ. Αλέξη Κούγια ανακοινώνει ότι μετά από δικαστική ταλαιπωρία πολλών ετών αθωώθηκαν πανηγυρικά από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τόσο η Ολυμπιονίκης του στίβου Φανή Χαλκιά, όσο και ο νικητής των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Αναστάσιος Γκούσης.

Όπως είναι γνωστό μετά από σκευωρία την οποία κατασκεύασε η WADA η Φανή Χαλκιά και ο Αναστάσιος Γκούσης είχαν κατηγορηθεί μετά από τις νίκες τους στους Ολυμπιακούς και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η κρίση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και ο κ. Αλέξης Κούγιας όσο και οι συνεργάτες του είμαστε υπερήφανοι διότι βοηθήσαμε να εκδοθεί μια δίκαιη απόφαση.

Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο με την υπεράσπιση του κ. Αλεξίου Κούγια είχαν αθωωθεί πανηγυρικά ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Άρσεως Βαρών, αλλά και οι Ολυμπιονίκες της Εθνικής Ομάδας Άρσεως Βαρών (Λεωνίδης, Κασάπη κλπ) οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί με την ίδια κατηγορία.

Η ΠΑΕ ΑΕΛ χαίρεται ιδιαίτερα για την αθώωση της Φανής Χαλκιά, διότι ενώ ήδη εκκρεμούσε εις βάρος της αυτή η δυσφημηστική κατηγορία είχε αποφασίσει να την βραβεύσει στην ετήσια γιορτή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στις 27 Φεβρουαρίου 2016.