«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν στην Ελλάδα 19,6 δις ευρώ. Υπήρξαν αργοί ρυθμοί στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους αγρότες στην Ελλάδα αλλά η κατάσταση βελτιώνεται», επισήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν σε διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

«Χρειάζεται ταχύτητα για να φθάνουν γρήγορα οι ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα λίγο πριν το νέο έτος καταβλήθηκαν ενισχύσεις που εκκρεμούσαν πέντε ή και περισσότερα χρόνια. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να προγραμματίσει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έθεσε με έμφαση το ζήτημα του κόστους παραγωγής υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις χώρες της ΕΕ γιατί είναι διαφορετικές οι τιμές των συντελεστών παραγωγής όπως είναι διαφορετική και η φορολογία, η οποία πολλές φορές είναι άδικη, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα»

«Η φορολογία είναι θέμα της εθνικής κυβέρνησης, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρίνισε από την πλευρά του ο κ. Φιλ Χόγκαν.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ – ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χρειάζεται αναθεώρηση η Κοινή Αγροτική Πολιτική στην κατεύθυνση να λαμβάνουν τις ενισχύσεις εκείνοι οι οποίοι πραγματικά παράγουν», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους αγρότες σημειώνοντας:

«Ο αγροτικός πληθυσμός σήμερα στην ΕΕ είναι κατά βάση γερασμένος με άλλη φιλοσοφία παραγωγής. Οι νέοι γεωργοί είναι το μέλλον της Ευρώπης διότι:

Πρώτον, πρόκειται να παράξουν ποιοτικά προϊόντα ώστε να μην ανακύψουν ξανά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην αγροδιατροφική αλυσίδα στο παρελθόν

Δεύτερον, παράγουν θέσεις εργασίας

Τρίτον, αυξάνουν τον ευρωπαϊκό πλούτο.

Όμως, για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ελκυστικό και παραγωγικό, ένα περιβάλλον που θα εμπιστευτούν οι νέοι αγρότες. Ένα περιβάλλον που οι ενισχύσεις θα έρχονται γρήγορα και θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση αλλά και κανόνες.

Με νέα φιλοσοφία, αναδιάρθρωση παραγωγής, έργα νερού που είναι απαραίτητα στη γεωργία,  μπορούμε με τους νέους αγρότες στην πρώτη γραμμή να έχουμε ασφαλή προϊόντα, νέες θέσεις εργασίας, περισσότερο πλούτο στην Ευρώπη. Χρειάζεται, όμως, να περάσουμε από τις διαπιστώσεις στις πράξεις που να έχουν όφελος για τη γεωργία», προέτρεψε ο κ. Κώστας Αγοραστός.